De Bommelschat

Tom Poes en de Bommelschat (in boekuitgaven/spraakgebruik verkort tot De Bommelschat) is een verhaal uit de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder.[1] Het verhaal verscheen voor het eerst op 28 juli 1943 en liep tot 21 september van dat jaar. Het centrale thema van het verhaal is identiteitsfraude.

Het verhaal

Teruggekeerd van de Noordpool wil Tom Poes nu graag zelf met vakantie. Thuisgekomen vindt hij een brief met daarin een kaart van Heer Bommel, die zegt dat hij in gevaar is en hem vraagt zo snel mogelijk naar hem toe te komen. Tom Poes treft een sterk verwaarloosd slot Bommelstein aan, maar zonder de kasteelheer. Op de dichtgespijkerde deur hangt een briefje: Vagebondensteeg 13 Rommeldam. In de bus naar de stad waarschuwt de toevallig meerijdende commissaris Bulle Bas hem voor deze achterbuurtsteeg. Op dat adres wordt Tom Poes ontvangen door heer Bommel, die plat praat en zegt zijn geld kwijt te zijn. Heer Bommel wil de schatkaart terug die Tom Poes zegt van hem in bewaring te hebben gekregen.

In het huis wordt Tom Poes gevangengenomen door Pietje Kolibrie, die eveneens wil weten waar de schatkaart is. Onder bedreiging geeft Tom Poes een verkeerde vindplaats op en zet zo Pietje op een dwaalspoor. Tom Poes probeert schreeuwend vanuit een raam de politie te alarmeren, maar heer Bommel slaat Tom Poes neer en werpt hem in een zak. Ook heer Bommel verlaat het pand en springt met zak achter op een bus naar Bloemetjesdam, op weg naar een blokhut buiten de stad. Aldaar verliest Tom Poes zijn laatste stukje vertrouwen in de identiteit van heer Bommel. Hij vlucht uit de blokhut en weet met de aloude truc van de zwiepende tak zijn achtervolger van zich af te schudden. Hij springt omlaag en belandt toevallig naast Pietje Kolibrie in zijn snelle automobiel, die vervolgens Total loss tegen een rotswand tot stilstand komt. De automobilist achtervolgt zijn toevallige lifter, die beentje wordt gelicht door een heer in ruitjesjas. Hierdoor wordt Tom Poes uiteindelijk opgesloten bij de echte heer Bommel, die vertelt dat zijn neef Elias O.Bommel, van de verlopen tak, achter zijn schatten aan zit. Zijn overovergrootvader heeft de schatkaart laten overerven op de oudste zoon, dus is deze kaart nu rechtens van Ollie B.Bommel.

Pietje Kolibrie stapt binnen en wil nu weten waar de schatkaart echt is verstopt. De gebonden Tom Poes weet Pietje uit te schakelen en heer Bommel en hemzelf los te maken. Ze lopen op tegen neef Elias, die een getrokken revolver bij zich heeft en hen aan elkaar vastbindt op het dak van de blokhut. Pietje Kolibrie verschijnt ook weer en hij knoopt heer Bommel op aan een boomtak. Hij wil weten waar de schatkaart is. Tom Poes vertelt dat de kaart achter een schilderij verstopt zit om de hoek van zijn kamerdeur. De twee vrienden worden weer op het dak vastgebonden. Onder zwakke protesten van neef Elias worden er twee petroleumvaten naar de blokhut gerold en aangestoken. Terwijl op het dak heer Bommel en Tom Poes wanhopig proberen los te komen, heeft beneden in de hut Pietje Kolibrie moeite om een oude auto te starten, waarmee ze weg willen rijden. De auto start pas als de twee vrienden met het bankje waarop ze waren vastgebonden, naar beneden in de auto vallen. Die start daarop, waarna de twee vrienden de auto naar het politiebureau van Rommeldam laten sturen. Neef Elias zit klem met een bankje in zijn rug en Pietje Kolibrie hangt half bewusteloos uit de auto.

Brigadier Snuf bevrijdt de twee vrienden en brengt Pietje en Elias naar commissaris Bulle Bas. Die stuurt hen naar de rechtbank in de hoofdstad en nodigt heer Bommel en Tom Poes uit voor een slotmaaltijd bij hem thuis.

Voetnoot

  1. Volgens Marten Toonder zijn de tekst en tekeningen gedeeltelijk door medewerkers vervaardigd, omdat hijzelf was getroffen door longontsteking, 25 maart 1997 Greystones
Voorganger:
Het geheim van het noorderlicht
Bommelsaga
28 juli 1943 - 21 september 1943
Opvolger:
De schat op de zeebodem
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.