DELA

DELA is een van oorsprong Eindhovense uitvaartverzekeraar en -verzorger die op 11 maart 1937 is opgericht als begrafenisvereniging Draagt Elkanders Lasten. Het is de grootste uitvaartverzekeraar in Nederland en België. DELA is een coöperatie zonder winstoogmerk.

Coöperatie DELA beschikte in 2013 in Nederland over 13 crematoria en 47 uitvaartcentra en in België over 4 crematoria en 53 uitvaartcentra.

Achtergrond

Kenmerk van de meeste uitvaartpolissen van coöperatie DELA is dat zij, in tegenstelling tot het merendeel van uitvaartpolissen van andere verzekeraars, niet in geld uitkeren maar in natura. De uitvaart kan door de verzekerde geheel naar wens worden geregeld, zonder in onzekerheid te verkeren of de nabestaanden op het moment van overlijden hiervoor voldoende geld kunnen opbrengen.

Hoewel de Coöperatie DELA werd opgericht als uitvaartverzekeraar en -verzorger, verbreedt ze zich met zaken die niet direct tot het verzekeringswezen behoren. Zo biedt DELA andere uitvaartgerelateerde diensten aan zoals nabestaandenzorg. Ook is er de digitale kluis waar klanten al hun digitale profielen met paswoorden kunnen opslaan. In Nederland heeft de coöperatie haar activiteiten ook uitgebreid met niet-specifiek uitvaartgerelateerde verzekeringen en diensten.

In Nederland is DELA gevestigd in het Delagebouw aan de Oude Stadsgracht te Eindhoven. Dit gebouw is in 1967 gebouwd en was een van de eerste hoogbouwprojecten van het naoorlogse Eindhoven met een bescheiden hoogte van acht verdiepingen. Vele jaren later heeft men het trappenhuis verbouwd tot een architectonisch opmerkelijke constructie. DELA België heeft de hoofdzetel in de stad Antwerpen.

Controverse: afnemen van vingerafdrukken

In oktober 2018 maakte het consumentenprogramma Radar bekend dat DELA vingerafdrukken afnam van overleden personen, ook zonder dat de nabestaanden daarvoor toestemming hadden gegeven. DELA bood vervolgens de nabestaanden aan om een sieraad te maken met de vingerafdruk van de overleden persoon als aandenken.[1] DELA liet hierop weten dat een vingerafdruk niet zonder toestemming van de nabestaanden wordt afgenomen, tenzij de nabestaanden niet aanwezig zijn (bijvoorbeeld in een ziekenhuis). Volgens de uitvaartverzorger vragen ze in dat geval bij het eerstvolgende contact of de familie een vingerafdruk wenst, en verwijdert die indien ze dat niet willen.[1] De uitvaartverzorger heeft na de bekendmaking het beleid aangepast zodat ze alleen "op verzoek en met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden" een vingerafdruk afnemen.[2]

Op 3 november 2018 maakte Radar bekend dat uit meerdere conversaties met medewerkers en oud-medewerkers bleek dat een deel van de vingerafdrukken die DELA aanbood aan nabestaanden waren vervalst, bijvoorbeeld omdat een overledene te lang in het water had gelegen. DELA liet in een reactie weten zich niet te kunnen vinden in de beschuldigingen uit het programma.[3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.