Radar (programma)

Radar, vroeger ook bekend als TROS Radar, is een Nederlands consumentenprogramma van AVROTROS dat op maandagavond van september tot medio mei live wordt gepresenteerd op NPO 1 door Antoinette Hertsenberg. De eerste aflevering van het programma werd op 9 januari 1995 uitgezonden door de TROS. Het is de opvolger van het programma Kieskeurig, de vroegere consumentenrubriek van de TROS.

Radar
De studio van Radar
GenreConsumenten
Speelduur30 tot 40 minuten
PresentatieAntoinette Hertsenberg (1995-heden)
Jaap Jongbloed (twee afleveringen, 2000)[1]
Fons Hendriks (2017-heden)
Land van oorsprong Nederland
TaalNederlands
Uitzendingen
Start9 januari 1995
Netwerk of omroepTROS (1995-2014)
AVROTROS (2014-heden)
ZenderTV 2/Nederland 2 (1995-2006)
NPO 1 (2006-heden)
Website
Portaal    Televisie

Het programma maakt zich hard voor een betere behandeling van consumenten door bedrijven en overheid, en kijkt met een kritische blik naar de service die aan de consument wordt verleend. Het programma trekt wekelijks ongeveer twee miljoen kijkers.

Inhoud

Misstanden

Regelmatig terugkerende onderwerpen zijn onder meer: misstanden bij grote bedrijven (verzekeraars zoals in de woekerpolisaffaire, nutsbedrijven, kabelmaatschappijen), falende overheidsdiensten, misleidende aanbiedingen van bijvoorbeeld energiemaatschappijen en oplichting door bijvoorbeeld belspelletjes en Astro TV. Ook worden er regelmatig producten of diensten getest, of gaan redacteuren met de verborgen camera op pad, om zo misstanden bij bedrijven naar buiten te brengen. Vast onderdeel in het programma is onder meer het telefoonteam waar consumenten hun klachten kunnen melden.

Douche en Loden Leeuw

Ook wordt er iedere week een "douche" uitgereikt. Kijkers kunnen hiervoor een bedrijf nomineren met een goede of juist slechte service, dat dan een warme of koude douche krijgt. Een warme douche voor een goede service en een koude douche voor een slechte service.

Sinds 2002 reikt het programma jaarlijks de Loden Leeuw uit, een prijs voor de meest irritante reclame op de Nederlandse televisie. Ook wordt er een prijs uitgereikt voor de meest irritante Bekende Nederlander in een reclame. Bekende winnaars van deze "persoonlijkheidsprijs" zijn onder meer Edvard Niessing, de Tokkies, Beau van Erven Dorens en Louis van Gaal.

Het programma beschikt ook over een eigen testpanel. Via dit testpanel, waar de consument kosteloos lid van kan worden, neemt Radar regelmatig eigen enquĂȘtes af en gebruikt de resultaten in het programma. Het testpanel telt enkele tienduizenden leden.

Kwakzalverij

Kwakzalverij heeft ook veel aandacht gekregen in het programma. Het bekendste voorbeeld hiervan is de ophef rond de Biostabil 2000 in 2004. Radar wist met succes de oplichter Bruno Santanera te ontmaskeren, en de verkoop van de magneethanger kelderde.

Onder meer hiervoor ontving het programma in 2005 zelf een prijs. De Vereniging tegen de Kwakzalverij had in dat jaar, ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan, de Gebroeders Bruinsma Erepenning ingesteld. Het televisieprogramma kreeg de prijs "wegens de voortreffelijke wijze waarop zij bij herhaling ernstige vormen van kwakzalverij aan de kaak stelt", aldus een woordvoerder van de vereniging.

Radiovariant

Sinds januari 2017 wordt het programma op zaterdagmiddag ook uitgezonden op NPO Radio 1, onder de naam Radio Radar. De presentatie is hier in handen van Mischa Blok.[2] Eerder was er eind jaren '90 en begin 21e eeuw een radioprogramma. In dit programma wordt sinds 2017 de Loden Radioleeuw uitgereikt aan de meest irritante radioreclame. Deze prijs is de opvolger van het Houten Reclameblok dat tot 2014 tijdens de Coen en Sander Show op NPO 3FM werd uitgereikt aan de meest irritante radioreclame.

Website

Het programma heeft een uitgebreide eigen website, waar onder andere een omvangrijk en veelbezocht internetforum te vinden is waar veel twijfelachtige praktijken tegen het licht worden gehouden.

Radar Extra

Sinds 23 december 2013 worden er ook documentaires uitgezonden onder de naam Radar Extra.[3] In deze documentaires wordt dieper ingegaan op onderwerpen waar burgers en consumenten mee te maken hebben.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.