Clara van Assisi

Clara van Assisi (Assisi, Umbrië, 1193/1194San Damiano, Assisi, 11 augustus 1253), Santa Chiara in het Italiaans, gaf onder invloed van Franciscus van Assisi haar maatschappelijke positie op en stichtte de orde van de clarissen. Reeds in de middeleeuwen was haar naam in de Nederlandstalige gebieden als doopnaam zeer verbreid. Haar kerkelijke feestdag is 11 augustus.

Clara van Assisi
Patrones van televisie
Fresco van Clara van Assisi door Simone Martini in een kapel in Assisi (14e eeuw).
Geboren1193/1194 te Assisi, Stati Pontifici
Gestorven11 augustus 1253 te Assisi, Stati Pontifici
VereringRooms-Katholieke Kerk, Anglicaanse Kerk, Lutheranen
Heiligverklaring26 september 1255 te Rome door paus Alexander IV
SchrijnBasiliek van Santa Chiara, Assisi
Naamdag12 augustus (1255–1969)
11 augustus (1970–heden)
AttributenMonstrans, hostiedoosje, habijt
Beschermheilige voortelevisie, oogziektes, goudsmid, wasserette, borduren, vergulden
Lijst van christelijke heiligen
Portaal    Christendom
Reliekmedaillons met reliek van H. Clara, 1873, Catharijneconvent

Clara werd geboren als dochter van de edelman Favarone di Offreduccio di Bernadino. Onder invloed van Franciscus van Assisi en met zijn hulp verliet zij het ouderlijk huis en legde zich toe op de navolging van Christus in radicale armoede. Samen met Franciscus stichtte zij de Arme Vrouwen van San Damiano. Tot haar dood verbleef Clara op deze plek en leefde er volgens de kloosterregel die zij zelf als eerste vrouw in de geschiedenis schreef. Deze regel werd pas op haar sterfbed door paus Innocentius IV goedgekeurd.

Op 18 maart 1212 legde Clara in Portiuncula haar geloften af in de handen van Franciscus. Zestien dagen later werd zij gevolgd door haar zuster Agnes. Veel vrouwen in Europa voelden zich aangesproken door het leven van Clara en haar zusters, onder wie ook Agnes van Praag.

Twee jaar na haar dood werd zij door paus Alexander IV heilig verklaard. Op grond van haar visioenen werd zij in 1958 door paus Pius XII tot patrones van de televisie benoemd.[1]

Zie de categorie Clare of Assisi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.