Charles Louis de Maere

Charles Louis de Maere (Sint-Niklaas, 5 december 1802 - Gent, 8 september 1885) was een Zuid-Nederlandse ondernemer, dichter en componist. Hij werd vooral bekend door zijn succesvol ondernemerschap in Sint-Niklaas en in Twente.

Levensloop

Hij was persoonlijk bevriend met de Nederlandse kroonprins. In 1830 besloot de orangist de Maere naar Noord-Nederland uit te wijken.

Hij verplaatste zijn weverij van fijne linnen stoffen naar Hengelo. Daar had hij een toevallige ontmoeting met Willem de Clercq en Thomas Ainsworth (1832, logement De Ster) die belangrijk zou zijn voor de textielindustrieontwikkeling. Hij stichtte in Enschede in 1832 de fabriek en villa Schuttersveld[1][2] en het landgoed Nieuwlust.

Gebouw van voormalige Textielschool in Enschede

De Maere speelde een grote rol in de scholing en de verbetering van werkomstandigheden in de textielindustrie in Nederland. In 1833 stichtte hij bijvoorbeeld (samen met het bestuur van de stad) de eerste weefschool van Enschede waar toen 25 leerlingen onderwijs kregen. De Hogere Textiel School De Maere, op 12 september 1922 geopend na een aantal voorlopers, is dan ook naar hem vernoemd.[3]

In 1839 verkreeg hij de Nederlandse nationaliteit en in 1842 werd hij in de Nederlandse adelstand verheven. Zijn wapenspreuk luidde: 'Honneur et Travail'. In 1847 droeg hij zijn dichtbundel Fleur de Bruyères op aan koning Willem II.

In 1856 keerde hij naar België terug. In 1871 verkreeg hij inlijving bij de Belgische adel, met een erfelijke baronstitel.

Familie

Hij was getrouwd met Cecile Van Remoortere (1802-1883), dochter van advocaat, textielindustrieel en senator baron Pierre-Jean Van Remoortere. Zij hadden vijf kinderen.

Publicaties

Op de naam van Charles de Maere staan talrijke liederen en koorwerken, alle in Gent gedrukt, die vele jaren op het repertoire van de amateurkoren stonden.

Literatuur

  • Généalogie de Maere, in: Annuaire de la noblesse de Belgique, Brussel, 1879.
  • B. C. SLUIJK, Charles de Maere en de vernieuwing van de handweverij in Twente, in: Jaarboek van Cultuur en Historie, Overijssel, 1957.
  • B. C. SLUIJK, Charle Louis de Maere, in: Nationaal Biografisch Woordenboek, Deel II, Brussel, 1966.
  • Oscar COOMANS DE BRACHÊNE, État présent de la noblesse belge, Annuaire 1993, Brussel, 1993.
  • A. STOOP & B. MOENSSENS, Karel Lodewijk de Maere, in: Lexicon van het Muziekleven in het Land van Waas, Sint-Niklaas, 1987.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.