Carnegieplein

Het Carnegieplein in Den Haag ligt voor het Vredespaleis. Het behoort tot de wijk Zorgvliet (in het stadsdeel Scheveningen).

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Carnegieplein
Vredespaleis met voorplein
Geografische informatie
Locatie      Den Haag
Algemene informatie
Aangelegd in1913
Genoemd naarAndrew Carnegie
Openbaar vervoerTram 1, bus 24

Het driehoekige plein werd in 1913 aangelegd nadat de bouw van het Vredespaleis voltooid was. Het werd vernoemd naar Andrew Carnegie, die voor de bouw van het Vredespaleis $ 1.500.000 schonk. Het plein wordt begrensd door het Vredespaleis, de Scheveningseweg en de Anna Paulownastraat.

Op het plein staan twee monumenten, het Haags herdenkingsmonument 1940-1945, onthuld in 1992, en de eerste Nederlandse wereldvredesvlam, onthuld op 18 april 2002.

Aan het Carnegieplein staan slechts twee gebouwen:

  • Nr 2: het Vredespaleis met ernaast een beheerderswoning;
  • Nr 4 en 5: het hoofdkantoor van de NIBC, oorspronkelijk de Nationale Inversteringsbank; dit beslaat tegenwoordig de gehele lengte van de Burgemeester Patijnlaan tot aan de Burgemeester Van Karnebeekstraat.

Huize Kleykamp, een witte villa waarin een kunsthandel was gevestigd, had nummer 6 en stond recht tegenover het Vredespaleis, waar nu de aanbouw van de NIBC staat. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in gebruik genomen om er het Centrale Bevolkingsregister te vestigen met duplicaten van alle uitgegeven persoonsbewijzen. Op 11 april 1944 werd het door zes Britse Mosquito jachtvliegers gebombardeerd.

Demonstraties

Het Carnegieplein wordt regelmatig gebruikt voor demonstraties, soms als verzamelplaats[1], soms als doel, soms VOOR en soms TEGEN een bepaald onderwerp, zoals:

  • 31-08-2013: tegen dreigende interventie Syrië;
  • 18-12-2013: voor de rechten van migranten, vluchtelingen en ontheemden;
  • 12-07-2014: tegen de mensenrechtenschendingen door de staat Israël; de Israëlische Westoeverbarrière bestond tien jaar, de demonstratie werd wegens te grote belangstelling op het laatste moment verplaatst naar het Spuiplein;
  • 25-08-2014: voor de vrijlating van de Franse Journalisten in West-Papoea.

Herinrichting

In 2012/2013 werd het plein heringericht. Het bestaat uit twee delen, het voorplein van het Vredespaleis en een eilanddeel.

  • Op het voorplein werd een bezoekerscentrum gebouwd;
  • Het oorlogsmonument werd op het eilanddeel verplaatst waardoor het zicht op het Vredespaleis werd verbeterd;
  • Een aantal parkeerplaatsen op het plein verdween maar in de Burgemeester Van Karnebeeklaan kwamen extra plaatsen. Er kwamen vijf parkeerplaatsen voor touringcarbussen, vijf plaatsen werden gereserveerd voor de Franse ambassade en twee voor de Albanese ambassade.
  • De bomen op het eilanddeel bleven staan en maken deel uit van de Groene Hoofdstructuur.

In 2016/2020 worden de tramrails en tramhalte aangepast voor de RandstadRail.

Trivia

  • De Carnegielaan loopt langs de achterkant van het Vredespaleis en begint bij de Laan van Meerdervoort. Hij maakt deel uit van de Centrumring S100.
  • Op de hoek van de Scheveningseweg en de Anna Paulownastraat was vroeger Café-Restaurant de la Paix, waarvan in die tijd de ingang aan de Scheveningseweg 14 was. Daarboven waren toen al appartementen. Het gebouw heet nu Résidence Carnegie, de ingang is aan de Anna Paulownastraat.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.