Carlos Ward

Carlos Nathaniel Ward (Ancón, 1 mei 1940) is een uit Panama afkomstige Amerikaanse jazzsaxofonist, -fluitist en -componist.

Carlos Ward
Algemene informatie
Volledige naamCarlos Nathaniel Ward
GeborenAncón, 1 mei 1940
Land Verenigde Staten,  Panama
Werk
Genre(s)Jazz
BeroepMuzikant, componist
Instrument(en)Altsaxofoon, fluit
(en) Allmusic-profiel
Portaal    Muziek

Biografie

Ward groeide op in Seattle, begon op 13-jarige leeftijd met klarinet en raakte al snel betrokken bij de schoolband. Hij volgde lessen klarinet en saxofoon bij John Jessen. Nadat hij voor het leger was opgeroepen, ging hij naar de Navy School of Music en speelde hij vervolgens in militaire bands in Duitsland. Gedurende deze tijd ontmoette hij Albert Mangelsdorff en Karl Berger tijdens jamsessies. In Frankfurt am Main kreeg hij de kans om Eric Dolphy te horen tijdens een van zijn laatste concerten. Na zijn militaire diensttijd ontmoette hij John Coltrane in 1965 in Seattle en kon hij elke avond deelnemen aan het gastoptreden. In datzelfde jaar verhuisde hij naar New York om lid te worden van de Coltrane-band. Daar speelde hij ook met Sunny Murray, Don Cherry, Berger, David Izenzon, Rashied Ali en Paul Motian. Hij trad toe tot het Jazz Composer's Orchestra, waar hij Carla Bley ontmoette, in wiens band hij ook speelde.

In 1972 trad Ward toe tot de funkband B.T. Express, waarmee hij enkele hits opnam. In 1973 begon hij te werken met Abdullah Ibrahim, in wiens band hij tot 1986 een belangrijke solist bleef. Hij werd later lid van verschillende bands van Don Cherry, waaronder NU (samen met Mark Helias, Ed Blackwell en Naná Vasconcelos). In 1986 verving hij Jimmy Lyons in de band van Cecil Taylor, voordat hij in 1987 zijn eigen kwartet oprichtte met Charles Sullivan, Alex Blake en Ronnie Burrage, maar hij nam ook op met Woody Shaw tijdens het North Sea Jazz Festival. Tijdens de jaren 1990 speelde hij met de Afrikaans-Braziliaanse band van zowel Cherry als Don Pullen. Als saxofonist wordt Ward gekenmerkt door een ruwe, bluesachtige toon en een groot aanpassingsvermogen aan verschillende contexten.

Literatuur

  • Ian Carr, Digby Fairweather, Brian Priestley: Rough Guide Jazz. Der ultimative Führer zur Jazzmusik. 1700 Künstler und Bands von den Anfängen bis heute. Metzler, Stuttgart/Weimar 1999, ISBN 3-476-01584-X.
  • Leonard Feather, Ira Gitler: The Biographical Encyclopedia of Jazz. Oxford University Press, New York NY u. a. 2007, ISBN 978-0-19-532000-8.
  • Martin Kunzler: Jazz-Lexikon. Band 2: M–Z (= rororo-Sachbuch. Bd. 16513). 2. Auflage. Rowohlt, Reinbek bei Hamburg 2004, ISBN 3-499-16513-9.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.