Calcitriol

Calcitriol is de actieve vorm van vitamine D die gewoonlijk gevormd wordt in de nieren. Calcitriol wordt als medicatie ingezet bij behandeling van nierziekten, lage calciumwaarden in het bloed, hyperparathyreoïdie door nierstoornissen en andere aandoeningen die verbonden zijn met te lage calciumniveaus, zoals osteoporose, osteomalacie en rachitis.[1] Het wordt ingenomen via de mond of intraveneus toegediend.

Calcitriol
Chemische structuur
Structuurformule van calcitriol,
de actieve vorm van vitamine D
Farmaceutische gegevens
AbsorptiesnelheidBinnen 2–6 uur
MetabolisatieRenaal
Halfwaardetijd (t1/2)5–8 uur (volwassenen)
Uitscheidingvoornamelijk fecaal
Gebruik
MerknamenRocaltrol, Calcijex, Decostriol
Indicatieschronische nierschade, Vitamine D-deficiëntie
ToedieningOraal, intraveneus
Databanken
CAS-nummer32222-06-3
ATC-codeA11CC04
PubChem5280453
Farmacotherapeutisch KompasCalcitriol (systemisch)
Portaal    Geneeskunde

Calcitriol bevordert de opname van calcium (Ca2+) en fosfaat in de darmen onder invloed van het hormoon PTH (parathormoon). Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor de activiteit van osteoclasten,[kleine-letter 1] en de terugresorptie van calcium in de nieren. Onder normale omstandigheden houdt dit hormoon de calciumwaarden van het lichaam in evenwicht.

Calcitriol is verkrijgbaar als een generiek geneesmiddel. Overmatig gebruik resulteert meestal in zwakte, hoofdpijn, misselijkheid, constipatie, urineweginfecties en buikpijn. Ernstige bijwerkingen omvatten een te hoog calciumgehalte in het bloed en anafylaxie.[1] Meestal worden regelmatige bloedtesten uitgevoerd nadat de medicatie wordt gestart en wanneer de dosis wordt gewijzigd.[2]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.