Brug over de Amstel in Ouderkerk

De brug over de Amstel in Ouderkerk is een beweegbare enkele basculebrug in de N522 over de rivier de Amstel. Hij verbindt de Burgemeester Stramanweg in het tot de gemeente Ouder-Amstel behorende deel van het Noord-Hollandse dorp Ouderkerk aan de Amstel met de Oranjebaan in het tot de gemeente Amstelveen behorende gedeelte van Ouderkerk aan de Amstel.

Brug over de Amstel in Ouderkerk
Algemene gegevens
LocatieOuderkerk aan de Amstel
OverspantAmstel
Beheerderprovincie Noord-Holland
Gebruik
WegN522: Oranjebaan - Burgemeester Stramanweg
Architectuur
TypeBasculebrug
Portaal    Verkeer & Vervoer

Op de rechteroever van de Amstel loopt het Hoogereinde-zuid langs de brug over in het Hoogereinde-noord. Op de linkeroever loopt de Amstelzijde over in de Amsteldijk-Noord.

De huidige brug is in 1937 ingebruik genomen ter vervanging van de iets zuidelijker gelegen Lange Brug en wordt ter plekke bediend. Voor de ingebruikname van Rijksweg 9 ging al het verkeer over de brug en omdat de brug maar een tweetal rijstroken heeft werd ter vergroting van de capaciteit in 1969 een vaste hooggelegen noodbrug naast de brug geplaatst die in 1976 weer werd verwijderd na de ingebruikname van de A9.[1]

171, 300 en 356 van Connexxion rijden over de brug. De brug wordt hierbij in het spitsuur zeer intensief bereden met 44 bussen per uur. Op zondag rijden er 24 bussen per uur. Aan beide zijden bestaat in één richting een vrije busbaan naar de brug toe.

Voor zover bekend heeft de brug geen naam, maar hij wordt in de volksmond Brug over de Amstel of brug in de N522 genoemd.

Vernieuwing

De brug is na meer dan tachtig jaar gebruik hoognodig aan vervanging toe.[2] De brug heeft maar twee rijbanen en is daarmee smaller dan de aanvoerwegen waardoor er regelmatig filevorming voor de brug ontstaat. De provincie Noord-Holland heeft daarom de mogelijkheden bestudeert voor vervanging van de brug. Er is gekozen voor een nieuwe brede brug met aparte busstroken waarbij rekening gehouden wordt met mogelijke vertramming van het R-net. Een andere mogelijkheid was een aquaduct met aparte busstroken in combinatie met een brug voor langzaam verkeer. Ook hier kon rekening worden gehouden met een mogelijke vertramming van het R-net.

In de loop van 2018 werd begonnen met de voorbereidende werkzaamheden om ruimte te maken voor de bouw zoals het kappen van bomen en struiken. Het was de bedoeling dat jaar te beginnen met de daadwerkelijke vervanging van de brug maar dat was uitgesteld tot naar verwachting mei 2019.[3]In tegenstelling tot de eerdere plannen waarbij de brug alleen voor het openbaar vervoer en het langzaam verkeer toegankelijk zou zijn waarbij tijdens de bouw het autoverkeer langdurig zou worden omgeleid wordt de nieuwe brug gefaseerd gebouwd. Hierbij kan al het verkeer, behalve korte tijd tijdens grote werkzaamheden, blijven rijden. Ten noorden van de huidige brug is ruimte gemaakt voor de bouw van het eerste gedeelte van de nieuwe brug die uit twee afzonderlijke delen zal bestaan met voor beide richtingen een brug met twee rijstroken en aan de ene kant een fietspad in twee richtingen en aan de andere kant een voetpad in twee richtingen. Het gedeelte van de brug richting Amstelveen wordt als eerste worden gebouwd en na ingebruikname tijdelijk worden gebruikt voor beide richtingen waarna de sloop van de oude brug kan beginnen en de bouw van de brug richting Ouderkerk aan de Amstel kan beginnen.[4][5]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.