Bosnisch

Het Bosnisch (Bosanski jezik, ook Bošnjački jezik) is een van de standaardvarianten van het Servo-Kroatisch.

Bosnisch (Bosanski, Bošnjački)
Gesproken inBosnië en Herzegovina, (Sandžak)Servië, Montenegro, Kroatië en Kosovo
Sprekers2,5 - 4 000 000[1]
Taalfamilie

Indo-Europees

Officiële status
Officieel in
Taalcodes
ISO 639-1bs
ISO 639-2bos
ISO 639-3bos
Portaal    Taal

Het Bosnisch wordt voornamelijk door Bosniakken in Bosnië en Herzegovina gebruikt. Het is gebaseerd op de westelijke variant van het Štokavisch en gebruikt het Latijnse alfabet. Binnen het Štokavisch is het Bosnisch als jekavisch te classificeren, hetgeen wil zeggen dat de Protoslavische ě zich ontwikkeld heeft tot (i)je.

De naam "Bosnisch" (Bosanski) is controversieel, omdat deze verwijst naar het gebied Bosnië en niet naar het volk van de Bosniakken. De Kroaten en de Serviërs in Bosnië en Herzegovina spreken respectievelijk Kroatisch en Servisch, het Bosnisch wordt door hen Bošnjački ("Bosniaks") genoemd. De constitutie van de Servische Republiek (Republika Srpska), waar het een officiële taal is, spreekt van de "taal gesproken door de Bosniakken" ("jezik kojim govore Bošnjaci"); ook de regering van Servië gebruikt deze term.

Ontwikkeling

Na de Balkanoorlog in Bosnië-Herzegovina ('92-'95) heeft elk van de drie volkeren uit het voormalige Joegoslavië besloten de nadruk op de eigen identiteit te leggen. De Bosniakken spreken een variant van het Servo-Kroatisch, die zich onder meer onderscheidt door een groot aantal Turkse leenwoorden. Een voorbeeld hiervan is het woord voor "vrijdag", dat in het Servisch en Kroatisch petak luidt, maar in het Bosnisch Džuma (uit het Turkse Cuma). Zo gebruiken Bosnische moslims (nu Bosniakken) nog steeds voor het woord week hevta (ontleend aan het Turkse hafta, ook week). Het moet erbij worden opgemerkt dat deze Turcismen lang niet allemaal zijn opgenomen in de geschreven standaard van het Bosnisch. Daarnaast zijn Turcismen ook in de Servische omgangstaal erg talrijk.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.