Boembekemolen

De Boembekemolen is een watermolen in de Zwalmvallei in het Belgische dorp Michelbeke (Brakel) op de grens met Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem). De molen staat zowat op de kruising van de Zwalm en het Mijnwerkerspad. De benaming Boembekemolen komt voort van de molenaarsfamilie Boembeke (maeler mathijs van der boenbeke(n)) die hier in 1396 reeds actief was.

Boembekemolen
Boembekemolen
Basisgegevens
PlaatsMichelbeke (deelgemeente van Brakel)
Bouwjaarvoor 1544
Typewatermolen
Kenmerkenbovenslagmolen
Functiekorenmolen
Restauraties 2008
Externe link(s)
Belgische Molendatabase
vzw Boembeke
Molenforum.eu
Portaal    Molens
Boembekemolen in 1665
Boembekemolen op de Ferrariskaart
Boembekemolen in 1872
Boembekemolen

In 1544 wordt de molen voor het eerst vermeld als eigendom van graaf Lamoraal van Egmont, die de molen van acht mud verpachtte aan een zekere Jan vanden Broeck. Pas in de nasleep van de Franse Revolutie kwam de Boembekemolen, net als zovele andere kerkelijke en adellijke eigendommen, in particulier bezit terecht. In de tweede helft van de 19de eeuw verloor de Boembekemolen geleidelijk aan zijn laatmiddeleeuwse uitzicht. Houten onderdelen werden vervangen door gietijzer en ook de gebouwen zelf werden aanzienlijk uitgebreid. Rond 1900 deed het industriële tijdperk zijn intrede met de plaatsing van een stoommachine die later werd vervangen door de nog steeds aanwezige dieselmotor.

De molen is buiten dienst sinds 1967, toen de molenaar Leon De Poorter omkwam tijdens een boerenbetoging in Oudenaarde nam zijn zoon Cristian De Poortere het over. Kort daarna raakte de watermolen in verval. Vandaag is de molen eigendom van Natuurpunt. Voor de restauratie van de molen werd de vzw Boembeke opgericht. Die heeft de molen opnieuw maalvaardig gemaakt en omgebouwd tot een bezoekersruimte van het natuurgebied Middenloop Zwalm met een cafetaria en de tentoonstellinbg "Sporen in de Tijd" over het Mijnwerkerspad.

Instandhoudingswerken

De gemeente Brakel verleende begin 2007 een bouwvergunning voor het uitvoeren van de instandhoudingswerken.

In november 2007 werd de aanneming toegewezen aan de firma Aquastra. De werken werden begroot op 47.360 € (excl. BTW). Op 13 december 2007 werd met de werken gestart met het buitenhalen van de dieselmotor. De oplevering had plaats op 17 april 2008.

Een eerste stap naar restauratie: de dieselmotor

Na het buitenhalen van motor, naar aanleiding van de instandhoudingswerkzaamheden, werd hij door een deskundig hersteller nagekeken. Op basis van dat vooronderzoek werd beslist de motor te laten restaureren.

De restauratie van de motor werd uitgevoerd door Simon Ghijs te Zwalm (Sint-Denijs-Boekel). Tijdens de Boembekefeesten van 28 juni 2007 werd de motor op gang getrokken door de burgemeesters van de 3 omliggende gemeenten: Brakel (Herman De Croo), Zottegem (Herman De Loor) en Zwalm (Bruno Tuybens).

Restauratie

In april 2013 werd officieel de eerste steen gelegd van de restauratie van de Boembekemolen, De restauratie werd in mei 2014 voltooid.[1]

Zie de categorie Boembekemolen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.