Eredivisie (vrouwenvoetbal)

De Eredivisie Vrouwen (voorheen BeNe League Orange) is de hoogste vrouwenvoetbalafdeling in Nederland. Van 2007 tot 2012 werd in de Eredivisie Vrouwen gestreden om het Landskampioenschap. Met de invoering van de Women's BeNe League in 2012 werd de competitie omgedoopt tot de BeNe League Orange en kunnen de ploegen zich kwalificeren voor de BeNe League A of B.[1] Vanaf 2015 is er opnieuw de Eredivisie met alleen Nederlandse clubs. De huidige voorzitter is de oud-staatssecretaris van Sport Clémence Ross-Van Dorp.[2]

Eredivisie Vrouwen
Land Nederland
BondKNVB
Opgericht2007
Opgeheven2013
Heropgericht2015
SysteemCompetitie
Degradatie naarGeen
Internationale
kwalificatie
CL: 1x
1x groepsfase
Aantal teams9
Huidige kampioenFC Twente (2018/19)
RecordkampioenFC Twente (6)
Huidig seizoen2019/20
Portaal    Sport
Voetbal

Geschiedenis

Toen in 1994 de landelijke Hoofdklasse van start ging, droeg deze competitie de naam 'Eredivisie'. Dit werd na een seizoen veranderd naar de huidige naam. Tot de invoering van de Eredivisie Vrouwen in 2007 was de Hoofdklasse de hoogste competitie binnen het vrouwenvoetbal in Nederland.

Ontstaan

In 2007 werd door de KNVB de basis gelegd voor een eredivisie voor vrouwen. De zes clubs die besloten mee te doen aan de Eredivisie Vrouwen waren ADO Den Haag, AZ, sc Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II. Aanvankelijk zouden ook Roda JC, TOP Oss en Cambuur Leeuwarden mee doen, maar deze clubs vielen af.[3] Als vaste speeldag werd de donderdag gekozen. Daarnaast werden er afspraken gemaakt over het verdelen van de internationals en kregen alle clubs een bijdrage van de KNVB. Er werd tevens gekozen om de clubs vier keer per seizoen tegen elkaar te laten spelen.

De competitie ging van start op woensdag 29 augustus 2007 in het Arke Stadion in Enschede met een presentatie van de zes deelnemende teams gevolgd door de wedstrijd tussen FC Twente en sc Heerenveen. De wedstrijd werd met 2-3 gewonnen door Heerenveen, voor het oog van 5.500 toeschouwers. Het eerste doelpunt werd gescoord door Marieke van Ottele, spelend voor FC Twente. Het honderdste doelpunt volgde op 7 februari 2008, gescoord door Lesley Landweer voor FC Utrecht in de wedstrijd tegen FC Twente. AZ werd de eerste landskampioen.

Op 1 maart 2008 werd bekend dat met ingang van seizoen 2008/09 de Eredivisie Vrouwen uitgebreid werd met één club. Roda JC, die het seizoen daarvoor nog afviel, werd de zevende club in de Eredivisie.[4] Roda JC nam haar team echter na één seizoen weer uit de eredivisie, vanwege financiële problemen. Ook dat seizoen werd door AZ gewonnen. In seizoen 2009/10 ging de competitie door het afhaken van Roda weer met zes teams verder. Opnieuw was het AZ die landskampioen werd.

In seizoen seizoen 2010/11 werd de Eredivisie Vrouwen uitgebreid met twee teams. Begin januari 2010 maakte Clémence Ross bekend dat de Eredivisie Vrouwen uit ging breiden. ,,De Eredivisie Vrouwen is aan haar derde seizoen bezig en heeft een stevig fundament. Wij vinden de tijd nu rijp voor uitbreiding. Een competitie met acht clubs is een volgende stap in de professionalisering van het vrouwenvoetbal."[5] Uiteindelijk werd bekendgemaakt dat FC Zwolle en VVV-Venlo per seizoen 2010/11 toetreden tot de Eredivisie.[6] Voor de competitie hield dit ook in dat de clubs elkaar niet meer vier keer, maar drie keer per seizoen ontmoeten. Zodoende bleef het aantal te spelen wedstrijden ongeveer gelijk. Met FC Twente kende de Eredivisie Vrouwen dat jaar een nieuwe kampioen.

Veranderingen

Eind februari 2011 vond er overleg plaats tussen alle Eredivisieclubs, de KNVB en de SEV om de toekomst van de Eredivisie Vrouwen te bespreken. Zo werd er onder meer vergaderd over de speeldag, het verdelen van de internationals en de financiële bijdrage van de KNVB.[7] Op de vergadering werd besloten dat de vrijdag de nieuwe vaste speeldag van de Eredivisie wordt, dat het competitieprogramma leidend is, dat clubs zelf mogen bepalen of ze speelsters opleiden of dat ze zich koppelen aan een amateurvereniging en dat de clubs net als in de top van het amateurvoetbal speelsters mogen contracteren.[8]

Daarnaast werd bekend dat zowel drievoudig landskampioen AZ als Willem II zullen stoppen met hun vrouwentak. Er werd met PSV gesproken over het overnemen van het elftal van Willem II, maar de Eindhovenaren achtten het te kort dag om al met ingang van seizoen 2011/12 in te stappen.[9][10] Een week later werd ook bekend dat FC Utrecht niet doorging met de vrouwentak.[11] Begin april werd echter bekend dat het elftal van Utrecht een doorstart maakte, ditmaal vanuit de stichting Vrouwen Voetbal Utrecht. FC Utrecht zelf bleef wel nauw betrokken bij het team.[12] De Eredivisie kreeg halverwege april een nieuwe domper te verwerken toen ook sc Heerenveen besloot om te stoppen met vrouwenvoetbal.[13] Eind april 2011 diende zich met RBC Roosendaal een nieuwe kandidaat aan voor de Eredivisie. Voorwaarde voor hen was dat het mannenelftal niet degradeerde uit de Eerste divisie 2010/11. Doordat RBC failliet ging ging het hele verhaal echter niet door.[14] Uiteindelijk kwam sc Heerenveen terug op het besluit om te stoppen. In twee weken tijd werden er veel nieuwe sponsorgelden losgemaakt, waarmee de club in seizoen 2011/12 vooruit kon.[15] Zo waren er voor het seizoen 2011/12 zes teams, waarmee de voortgang van de competitie gegarandeerd was.[16] Uiteindelijk diende zich eind mei met SC Telstar VVNH zich alsnog een zevende team aan. FC Twente besloot in augustus 2011 om vanaf dan haar speelsters ook te gaan betalen. Zij waren daarmee de eerste club in Nederland die daartoe overging.[17] Met ADO Den Haag kende de competitie weer een nieuwe kampioen.

Introductie BeNe League en uitbreiding van de competitie

Op 13 februari 2012 werd bekendgemaakt dat met ingang van seizoen 2012/13 de Women's BeNe League werd opgestart. Na eerst wedstrijden volgens een volledige competitie in de Nederlandse BeNe League Orange te hebben gespeeld, namen de clubs deel aan deze competitie met clubs uit de Belgische competitie. Daarbij wordt een verdeling gemaakt op basis van de ranglijst, waardoor er twee competities ontstaan. De BeNe League Orange kan derhalve nog als een voortzetting van de Eredivisie gezien worden, onder een andere naam. Terwijl in België de competitie tot BeNe League Red werd omgedoopt.

sc Heerenveen zal vanaf dat seizoen in een aparte stichting verdergaan.[18] Enkele dagen later werd ook duidelijk dat Ajax een vrouwenteam begint.[19] Daarnaast werd ook bekeken of een combinatie van FC Eindhoven en PSV haalbaar is.[20] PSV maakte op 4 juni 2012 bekend groen licht te hebben gekregen om te starten met een team.[21] Op 5 juni werd duidelijk dat seizoen 2012/13 ingegaan werd met negen teams, waarmee de andere gegadigde, FC Den Bosch, afviel. De bovenste vier zullen na de winterstop in de BeNe League A gaan spelen, terwijl de onderste vijf verdergaan in de BeNe League B.[22] Toen duidelijk werd dat veel speelsters de overstap van VVV-Venlo naar PSV/FC Eindhoven dreigden te maken, besloot de Venlose club zich terug te trekken uit de competitie. Hierdoor kwam het totaal aantal Nederlandse teams aan deze nieuwe competitie uit op acht.

Terug naar de Eredivisie

In 2014 werd door de Nederlandse clubs besloten een nieuwe competitie op te starten bestaande uit alleen Nederlandse teams. Daarmee kwam de Women's BeNe League na drie jaar te vervallen.[23] Na een overleg met de KNVB is besloten om vanaf het seizoen 2015/16 verder te gaan onder de oude naam Eredivisie. De competitie zal na het wegvallen van FC Utrecht bestaan uit de overgebleven 7 teams.[24]

Competitieopzet

Eredivisie Vrouwen

Alle teams troffen elkaar vier keer per seizoen van seizoen 2007/08 tot en met 2009/10, twee keer uit en twee keer thuis. Dat komt neer op 20 speelronden (24 in seizoen 2008/09). Vanaf seizoen 2010/11 komen de teams drie keer tegen elkaar uit. De landskampioen van een seizoen zal in het seizoen erop deelnemen aan de UEFA Women's Champions League, de Europacup voor vrouwen. Het eerste seizoen werd deze plaats ingenomen door ADO Den Haag, omdat ADO een samenwerkingsverband is aangegaan met de kampioen van de Hoofdklasse in het seizoen 2006/2007, Ter Leede.

Vanaf het seizoen 2015/16 zal de competitie wederom bestaan 24 wedstrijden verdeeld over 28 speelrondes. De club spelen twee keer uit en twee keer thuis tegen elk team.

Women's BeNe League

Het hoogst geplaatste team uit zowel België als Nederland in BeNe League A plaatst zich voor de UEFA Women's Champions League. Het laagst geplaatste Belgische team in de BeNe League B degradeert, voor de Nederlandse teams is er geen degradatie mogelijk.

Toekomst

Het streven is om binnen vijf tot acht jaar tot een volwaardige competitie te komen waaraan twaalf clubs deelnemen[2]. Sinds het seizoen 2017/18 neemt Excelsior Rotterdam deel aan de Eredivisie Vrouwen. Dit doet Excelsior in samenwerking met BVV Barendrecht. VV Alkmaar nam in datzelfde jaar het stokje over van Telstar.

Ook zouden FC Groningen, SBV Vitesse en de andere twee Rotterdamse ploegen interesse hebben in het opzetten van een Eredivisie elftal. Feyenoord gaf in april 2017 aan de Rotterdamse gemeenteraad aan dat het vanaf het seizoen 2019/20, wanneer het nieuwe trainingscomplex af is, mee te willen gaan doen in de Eredivisie voor vrouwen.[25]

Uitzendrechten en sponsoring

Hoofdsponsor van de Eredivisie Vrouwen is de supermarktketen PLUS.[26] RTL Nederland had de uitzendrechten in handen. Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden werden zaterdag en zondag uitgezonden op RTL 8. [27] Tegenwoordig zijn de samenvattingen van de wedstrijden te zien bij regionale omroepen en op de website van de KNVB. Thuiswedstrijden van FC Twente worden door RTV Oost live uitgezonden.[28]

Records en statistieken

Landskampioenen

Seizoen Divisie Club
2007/08EredivisieAZ
2008/09AZ
2009/10AZ
2010/11FC Twente
2011/12ADO Den Haag
2012/13BeNe League OrangeFC Twente
2013/14Women's BeNe LeagueFC Twente
2014/15FC Twente
2015/16EredivisieFC Twente
2016/17Ajax
2017/18Ajax
2018/19FC Twente

Titels per club

Club Aantal
FC Twente6
AZ3
Ajax2
ADO Den Haag1

Topscorers

Seizoen Speler Aantal Club
2007/08 Karin Stevens20Willem II
2008/09 Sylvia Smit14sc Heerenveen
2009/10 Chantal de Ridder11AZ
Sylvia Smit11sc Heerenveen
2010/11 Chantal de Ridder19AZ
2011/12 Priscilla de Vos16SC Telstar VVNH
2012/13 Renate Jansen10ADO Den Haag
2013/14 Vivianne Miedema39sc Heerenveen
2014/15 Lineth Beerensteyn17ADO Den Haag
2015/16 Jill Roord20FC Twente
2016/17 Katja Snoeijs21SC Telstar VVNH
2017/18 Katja Snoeijs25VV Alkmaar

Per speelster

Speler Aantal Clubs Seizoenen
Sylvia Smit2sc Heerenveen (2)2008/09; 2009/10
Chantal de Ridder2AZ (2)2009/10; 2010/11
Katja Snoeijs2SC Telstar VVNH (1); VV Alkmaar (1)2016/17; 2017/18
Karin Stevens1Willem II (1)2007/08
Priscilla de Vos1[SC Telstar VVNH (1)2011/12
Renate Jansen1ADO Den Haag (1)2012/13
Vivianne Miedema1sc Heerenveen (1)2013/14
Lineth Beerensteyn1ADO Den Haag (1)2014/15
Jill Roord1FC Twente (1)2015/16

Topscorertitels per club

Club Aantal Seizoenen
sc Heerenveen32008/09; 2009/10, 2013/14
AZ22009/10; 2010/11
SC Telstar VVNH22011/12, 2016/17
ADO Den Haag22012/13, 2014/15
Willem II12007/08
FC Twente12015/16
VV Alkmaar12017/18

Eeuwige ranglijst

Eredivisie (2007 – 2012)
Pos. Club # Wed. W G V Pnt. DV DT DS
1ADO Den Haag5103602221202204109+95
2AZ48550171816714968+81
3FC Twente5103442434159154140+14
4FC Utrecht5103392143138141144-3
5Willem II485351337118133128+5
6sc Heerenveen510325245499117181-64
7PEC Zwolle23968254052103-65
8VVV-Venlo23991020376192-31
9SC Telstar VVNH118837273942-3
10Roda JC124141972265-43
BeNe League (2012 – 2013)
Pos. Club # Wed. W G V Pnt. DV DT DS
1FC Twente1141040343012+18
2ADO Den Haag114923293319+14
3PSV/FC Eindhoven114653232421+3
4Ajax114635212520+5
5SC Telstar VVNH114563182318-3
6PEC Zwolle114428142337-13
7FC Utrecht114248101428-14
8sc Heerenveen11405951329-16
Eredivisie (2015 – heden*)
Pos. Club # Wed. W G V Pnt. DV DT DS
1Ajax3755417417916049+111
2FC Twente37552111216722380+143
4ADO Den Haag376351328118140126+14
3PSV375341229114165114+51
5sc Heerenveen37522134079118159-41
6SC Telstar VVNH251176285794144-50
7PEC Zwolle37514134855111197-86
8Achilles '29377168435699268-169
9VV Alkmaar12510411344754-7
10Excelsior/Barendrecht125122252177-56

* Bijgewerkt t/m 28 februari 2018

# Reden
Spelend in de Eredivisie.
Door fusie of opheffing niet meer actief

Europees voetbal

Hieronder staan de clubs die zich voor een Europese competitie kwalificeerden.

SeizoenHoofdtoernooiVoorronde
UEFA Women's Cup
2007/08ADO Den Haag*
2008/09AZ
UEFA Champions League
2009/10AZ
2010/11AZ
2011/12FC Twente
2012/13ADO Den Haag
2013/14FC Twente (via voorronde)
2014/15FC Twente
2015/16FC Twente (via voorronde)
2016/17FC Twente (via voorronde)
2017/18AFC Ajax (via voorronde)
2018/19AFC Ajax (via voorronde)
2019/20FC Twente
* Eredivisionist ADO Den Haag was Europees deelnemer dankzij het samenwerkingsverband dat met de landskampioen van 2007, Ter Leede was aangegaan.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.