Battle of the Bulge (1965)

Battle of the Bulge (Nederlands: Slag om de Ardennen) is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1965 geregisseerd door Ken Annakin, bekend van The Longest Day (1962). Het is een verfilming van de eerste dagen van het Ardennenoffensief, een grote tankslag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog die duizenden levens kostte. De belangrijkste acteurs zijn Henry Fonda en Robert Shaw.

Battle of the Bulge
TaglineThe Epic Adventure of the Clash that Turned the Tide of World War II
Alternatieve titel(s)Ardennenoffensief 1944
RegieKen Annakin
ProducentMilton Sperling
Philip Yordan
ScenarioBernard Gordon
John Melson
HoofdrollenGeorge Montgomery
Henry Fonda
Robert Ryan
MuziekBenjamin Frankel
CinematografieJack Hildyard
DistributieWarner Bros
Première16 december 1965
GenreOorlog/Actie/Drama
Speelduur167 Min.
TaalEngels
Land Verenigde Staten
Overige nominaties2 Golden Globes
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film

De film werd opgenomen in Spanje en werd in acht maanden tijd gemaakt; hij ging op 16 december 1965 in première, exact 21 jaar na de begindatum van het Ardennenoffensief. Alle gevechtsacties zijn samengebald tot die van één eenheid en één generaal (Robert Ryan) aan Amerikaanse kant. Aan Duitse zijde is tankkolonel Martin Hessler (Robert Shaw) het hoofdpersonage; gebaseerd op Joachim Peiper.

Verhaal

Het is eind 1944. De Duitsers worden steeds verder teruggedrongen naar eigen land en dreigen de oorlog te verliezen. Adolf Hitler doet een laatste poging de kansen aan het westelijk front te keren, en begint het Ardennenoffensief. Een Duitse generaal geeft de fanatieke tank-kolonel Martin Hessler opdracht dit offensief te leiden. Hessler krijgt een divisie Tiger II-tanks aangewezen waarmee hij door de Ardennen moet oprukken, de [[Maas (rivier]|]] moet oversteken, en de haven van Antwerpen moet veroveren. Ook zetten de Duitsers tweeduizend Engelssprekende soldaten in die, verkleed als MP's, bij de Amerikaanse troepen voor verwarring moeten zorgen.

In de Ardennen staan slechts drie zwakke, uitgeputte Amerikaanse divisies in de voorhoede; die verwachten geen Duitse aanval. Luitenant-kolonel Kiley (Henry Fonda) houdt zijn twijfels maar wordt belachelijk gemaakt door zijn meerdere, kolonel Pritchard (Dana Andrews), die hem naar een bureaubaantje in Washington wil laten overplaatsen. Als de Duitse tanks onder leiding van Martin Hessler de Amerikaanse divisies aanvallen worden die in het defensief gedrongen. Ze melden snel aan het hoofdkwartier dat een Duitse aanval is begonnen.Nadat de Duitse tanks een slag leveren bij een Belgisch dorpje lijden de Amerikanen nog meer verliezen en trekken ze zich terug. Ze willen een brug opblazen zodat de Duitse tanks niet verder kunnen oprukken, maar door de infiltratie van als MP's verklede Duitsers gebeurt dit niet. Nu de brug niet is opgeblazen rukken de Duitsers nog verder op, gadegeslagen door Kiley, die ontdekt dat de Duitsers lege benzinevaten meevoeren. Hij meldt generaal Grey wat de zwakke plek van de Duitsers is: ze hebben brandstoftekort. Er ontstaan felle gevechten, en een groep Amerikaanse krijgsgevangenen wordt door Duitse soldaten doodgeschoten.[1] Slechts luitenant Weaver (James MacArthur) weet te ontkomen.

Vanwege lage mist kunnen de Amerikanen geen verkenningsvluchten uitvoeren zodat ze niet goed weten waar de Duitse tanks zijn. Kiley gaat op eigen houtje met een piloot op verkenning uit en weet de Duitse tanks te vinden. Het vliegtuigje wordt door de Duitsers geraakt en stort neer in de buurt van een Amerikaans benzinedepot. Bij een zware tankslag worden tientallen Amerikaanse tanks stuk geschoten en enkele Duitse. Omdat de Duitsers brandstoftekort hebben proberen ze het Amerikaans benzinedepot te veroveren. Dit wordt vervolgens benaderd door luitenant Weaver die het commando over een groepje verdwaalde soldaten op zich heeft genomen. Ze treffen er als MP's verklede Duitsers aan die ditmaal als vijand worden herkend en worden gedood. Kiley duikt weer op en dringt er bij de Amerikanen op aan de benzine in brand te steken.
Als kolonel Hessler uiteindelijk bij het benzinedepot is aangekomen verzetten de Amerikaanse soldaten zich met brandende benzine, waarmee ze Duitse tanks in brand weten te steken, inclusief Hesslers tank. Nu de overgebleven Duitse tanks het benzinedepot niet weten te bereiken verlaten de Duitse troepen hun tanks en trekken ze zich lopend terug naar Duitsland.

Rolverdeling

Onvolkomenheden

Aan de film was lang gewerkt, maar toch zitten er meerdere fouten in die door de kijker snel gezien kunnen worden:

  • De Duitse tanks zijn niet authentiek; het zijn omgebouwde M26 Pershing tanks met het Balkenkreuz erop.
  • In de film vallen honderden doden, maar men ziet geen enkele druppel bloed.
  • Het terrein lijkt niet op de Ardennen; met name niet bij de grote tankslag aan het einde van de film.
  • Zowel de Duitse als Amerikaanse militairen spreken Engels. Om een vleugje authenticiteit toe te voegen klinkt te pas en te onpas het citaat: "Es kam von da oben" ('Het kwam daarvandaan').[2]
  • De tank van Sgt. Guffy wordt kapotgeschoten door een Duitse tank, maar de pakjes aan de zijkanten van de tank zijn nog heel.
  • De Duitse halftracks zijn Amerikaanse M3 halftracks met een Amerikaanse .50 browning zware machinegeweer erop.[3]

Prijzen en nominaties

De film werd genomineerd voor twee Golden Globes (Best Original Score, Best Supporting Actor).

Dvd

De dvd bevat de originele versie van 162:42 min. met de Overture, de Intermission en de Exit Music.

Extra's

  • Documentaire: The filming of Battle of the Bulge. Deze laat duidelijk zien hoe in 1965 gevechtshandelingen in beeld werden gebracht. De soldaten vallen altijd met de rug naar de toeschouwer toe neer; de plek waar geschoten werd komt niet in beeld.
  • Documentaire: History recreated. Deze bevat archiefbeelden van het Ardennenoffensief. De beelden zijn spectaculair en tonen wat kleine gevechten. Men krijgt zo een indruk van het verschil tussen de echte gevechten en de verfilming ervan.
  • De originele bioscooptrailer.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.