Battersea Power Station

Battersea Power Station is een voormalige kolencentrale langs de Theems nabij Battersea in Londen. Door de ligging, de afmetingen en de vormgeving is het een oriëntatiepunt en een monument[1] geworden. De centrale bestaat uit twee identieke, gespiegelde eenheden die in twee fasen gebouwd zijn, maar één gebouw vormen. Battersea A Power Station is gebouwd in de jaren 1929-1935, Battersea B Power Station ten oosten daarvan in de jaren 1945-1955. De beide eenheden hebben ieder twee kenmerkende schoorstenen waardoor de centrale zeer herkenbaar is. De architect was Sir Giles Gilbert Scott.

Battersea Power Station vanaf de Theems gezien
Zowel het Battersea Power Station als de typisch Britse telefooncel is ontworpen door Sir Giles Gilbert Scott

Herbestemming

Sinds de centrale in 1983 gesloten werd, zijn er vele plannen geweest voor herbestemming, die strandden door een gebrek aan financiën en/of het uitblijven van vergunningen. Uiteindelijk kreeg het complex in 2012 nieuwe Maleisische eigenaars, SP Setia en Sime Darby, die 400 miljoen pond neertelden om het te herontwikkelen naar ontwerp van de architect Rafael Viñoly. Er zijn appartementen gebouwd in de duurste prijsklasse en in het centrale ketelhuis wordt een zes verdiepingen tellend kantoor gevestigd van elektronicabedrijf Apple.

In de buurt van de voormalige centrale wordt een metrostation gebouwd met dezelfde naam. De nieuwe verbinding, een tak van de Northern Line, komt in 2020 in dienst.

De centrale in de cultuur

De centrale heeft een iconische status gekregen door een aantal verwijzingen in kunst en cultuur. Zo is zij te zien in de films Sabotage van Alfred Hitchcock, Battle of Britain, Monty Python's Meaning of Life, de Batman-film The Dark Knight en vele afleveringen van Doctor Who. In 1976 werden foto's gemaakt voor de hoes van het album Animals van Pink Floyd, waarbij een twaalf meter grote ballon in de vorm van een varken aan touwen tussen de schoorstenen van de centrale zweefde. Het varken brak los, zweefde door de aanvliegroute van London Heathrow Airport en bereikte een hoogte van 18.000 voet (5.4 km) voordat het terug naar de aarde kwam. Hierdoor kreeg zowel Pink Floyd als de centrale veel publiciteit. In de film Children of Men uit 2006 fungeerde het gebouw als opslag voor kunstwerken en hing een ballon in de vorm van een varken aan de schoorstenen als hommage aan Pink Floyd.

Zie de categorie Battersea Power Station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.