Batavierenrace

De Batavierenrace is een studentenestafette over ruim 175 km in 25 etappes van Nijmegen via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. De Batavierenrace is met 8509 deelnemers (28 april 2012) volgens Guinness Book of Records 's werelds grootste estafetteloop.

Finish op de Utrack 46e Batavierenrace (2018)

Dit grootste studentensportevenement van Nederland vindt jaarlijks eind april of begin mei plaats. De start was altijd in de nacht van vrijdag op zaterdag om 00:00 uur, maar is sinds 2017 anderhalf uur eerder nu er in de binnenstad van Nijmegen wordt gestart. De eerste etappe loopt naar de Radboud Universiteit. Er zijn herstarts in Ulft, Barchem en op de Oude Markt te Enschede. De finish is op de UTrack van de Universiteit Twente, de laatste etappe start sinds 2005 in de binnenstad van Enschede. Na afloop vindt het grootste studentenfeest van de Benelux[1] plaats op de campus van de Universiteit Twente. De meest recente editie vond plaats op 10/11 mei 2019; de volgende editie is op 23/24 april 2021.

Ontstaan

In 1972 kwamen enkele Nijmeegse studenten zó enthousiast terug van de (oorspronkelijke) SOLA-estafette in Zweden, dat ze een dergelijk evenement ook in Nederland wilden organiseren. In navolging van de Batavieren, die in 50 vóór Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 namen zo'n 600 studenten deel aan de eerste Batavierenrace. Aan deze eerste race dankt de Batavierenrace haar naam, maar vanwege infrastructurele problemen is het traject verplaatst. Sinds 1974 lopen de atleten vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Op enkele wijzigingen na is de route vanaf 1974 vrijwel gelijk gebleven. De herstart in Boekelo is verplaatst naar Enschede en in 2011 vond er voor het eerst een herstart plaats in Ulft in plaats van Dinxperlo. In 2017 werd als lustrumstunt een eerste etappe vanaf het centrum van Nijmegen toegevoegd, die zo succesvol was dat hij in 2018 werd herhaald. De prijs voor het winnende team, een houten Zweeds paard, herinnert nog aan de SOLA-estafette.

Afgelastingen

In de historie is het slechts twee keer voorgekomen dat de Batavierenrace niet door kon gaan. De 29e Batavierenrace in 2001 kon niet doorgaan vanwege de MKZ crisis. Het aansluitende Batavierenfeest heeft toen wel doorgang ondervonden. In 2020 is de 48e editie vroegtijdig afgelast vanwege de corona crisis[2]. Het aansluitende feest zal voor het eerst sinds het ontstaan van de Batavierenrace niet plaatsvinden.

Fotogalerij

Zie de categorie Batavierenrace van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.