Baronie Zottegem

De baronie Zottegem of het land van Zottegem was een van de vijf baronieën (ook 'baanderijen' of 'roeden' genoemd) van het Land van Aalst.

'Land van Zottegem' rond 1665

De baronie omvatte de parochies en heerlijkheden Erwetegem, Godveerdegem, Grotenberge (met de heerlijkheden Wassenhove en Leene), Michelbeke, Roborst, Sint-Goriks-Oudenhove, Sint-Maria-Oudenhove, Strijpen, Velzeke en Zottegem zelf. De heerlijkheid Zottegem was van 1530 tot 1707 in het bezit van het huis Egmont (via de erfenis van Francisca van Luxemburg van haar broer); Lamoraal van Egmont bestuurde er vanaf 1541. Na 1707 kwam het gebied in handen van het huis Pignatelli. De heerlijkheid Zottegem was opgesplitst in twee administratief autonome schepenbanken. Enerzijds deze van de 'Stad en Vrijheid van Zottegem', bevoegd voor het stadje Zottegem. Anderzijds deze van het 'Land en Vrije eigendom van Zottegem', bevoegd voor: Erwetegem, Godveerdegem, Grotenberge, Sint-Goriks-Oudenhove, Strijpen, Wijnhuize, Bevegem (een stukje landelijk gebied van de parochie Zottegem), en de heerlijkheden Hermeis en Wassenhove. De graaf van Egmont had ook zeggenschap over de schepenbank van het leenhof ('Grote Toren' en de parochie Velzeke (met een eigen schepenbank) behoorde ook tot zijn bezit. Geen enkele van de parochies had een burgemeester, omdat het Land van Zottegem in zijn geheel maar één burgemeester had, waarvan het ambt erfelijk was. Het land van Zottegem werd enkel gebruikt voor het berekenen van de verdeling van de belastinginspanningen vanaf 1317. In het Land van Zottegem waren er tijdens het ancien régime volgende instellingen: Stad en Vrijheid van Zottegem, Land en Vrije Eigendom van Zottegem, Velzeke, St.-Maria-Oudenhove, Michelbeke, Roborst, het Leenhof De Grote Toren. Al deze instellingen fuctioneerden onafhankelijk van elkaar [1].

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.