Aurivela

Aurivela is een geslacht van hagedissen uit de familie tejuhagedissen (Teiidae).[1]

Aurivela
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Teiidae (Tejuhagedissen)
Onderfamilie:Teiinae
Geslacht
Aurivela
Harvey, Ugueto & Gutberlet, 2012
Aurivela op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Naam en indeling

De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Michael Brown Harvey, Gabriel N. Ugueto en Ronald L. Gutberlet in 2012. De wetenschappelijke geslachtsnaam Aurivela komt uit het Latijn en betekent vrij vertaald 'verborgen oor'; auris = oor en vela (velatus) = verborgen of bedekt. Er zijn twee soorten, beide behoorden eerder tot het geslacht van de renhagedissen (Cnemidophorus) waardoor in de literatuur de verouderde namen worden gebruikt.

Uiterlijke kenmerken

De soorten danken hun geslachtsnaam aan een huidflap die een groot deel van de gehooropening bedekt. Dit is een aanpassing op het leven in zanderige gebieden en voorkomt dat zand in de oren kan komen. Ze verschillen daarnaast van verwante tejuhagedissen door de positie van verschillende schubben aan de kop en de poten.

Verspreidingsgebied

De twee soorten komen voor in delen van Zuid-Amerika en leven endemisch in Argentinië. Het zijn bodembewoners die overdag actief zijn. Beide soorten zijn eierleggend. Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN worden de soorten als 'Veilig' (Least Concern of LC) beschouwd.[2]

Soortenlijst

Soorten uit het geslacht Aurivela
Naam Auteur Verspreidingsgebied
Aurivela longicauda Bell, 1843 Noordelijk Argentinië (Catamarca, La Pampa, San Luis, Córdoba, Santiago del Estero, Buenos Aires, Chubut, Rio Negro
Aurivela tergolaevigata Cabrera, 2004 Noordwestelijk Argentinië (La Rioja, Catamarca, Salta)


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.