Atlantic (film)

Atlantic is een film uit 1929 onder regie van Ewald André Dupont. De film haalde inspiratie uit het toneelstuk van Ernest Raymond en is gebaseerd op de ramp van de RMS Titanic. Bij de Nederlandse uitgave in 1930 werd de film uitgebracht onder de titels De Ondergang van een modern zeekasteel en Atlantik.

Atlantic
Atlantik
De Ondergang van een modern zeekasteel[1]
TaglineA thunderbolt of drama impossible to describe!
RegieEwald André Dupont
ProducentJohn Maxwell
James Scura
ScenarioVictor Kendall
Ernest Raymond (toneelstuk)
HoofdrollenFranklin Dyall
Madeleine Carroll
MuziekJohn Reynders
MontageEmile de Ruelle
CinematografieCharles Rosher
DistributieColumbia Pictures
Première1929 (GB)
3 januari 1930 (NL)[2]
4 oktober 1930 (VS)
GenreDrama
Speelduur90 minuten
TaalEngels
Land Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film

Verhaal

Een man krijgt aan boord van een schip een affaire met een medepassagier. Wanneer zijn vrouw hiervan op de hoogte wordt gebracht, is ze ontzet. Het schip raakt een ijsberg op de Atlantische Oceaan en al gauw wordt bekendgemaakt dat het binnen enkele uren op de bodem van de zee zal liggen. Alle passagiers proberen aan het ijskoude water te ontkomen door naar de reddingsboten te gaan, maar er blijkt dat er niet genoeg sloepen zijn voor iedereen.

Rolverdeling

Acteur Personage
Dyall, Franklin Franklin DyallJohn Rool
Carroll, Madeleine Madeleine CarrollMonica
Stuart, John John StuartLawrence
Terriss, Ellaline Ellaline TerrissAlice Rool
Banks, Monty Monty BanksDandy
Haye, Helen Helen HayeClara Tate-Hughes

Achtergrond

De film droeg de werktitel Titanic, maar na een rechtszaak aangespannen door White Star Line (de rederij waar de RMS Titanic toe behoorde, en die ten tijde van de première nog steeds bestond) werd de titel veranderd naar Atlantic.

Atlantic was een van de eerste Britse geluidsfilms waarvan de soundtrack op de filmrol zelf werd aangebracht, zodat beeld en geluid te allen tijde synchroon liepen. De film was de eerste speelfilm met geluid ooit die in Duitsland vertoond werd. De film is ook de eerste verfilming van de ramp met de Titanic waarin het lied "Nearer, My God to Thee," te horen is.[3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.