Asura (hindoeïsme)

De Asura (Sanskriet: असुर) behoort in de hindoeïstische mythologie tot een groep 'machtzoekende goden', die soms onterecht als demonen worden bestempeld. De asura's waren tegen Deva's. Volgens het hindoeïsme zijn ze allebei kinderen van Kasyapa.

De asura's (Cambodja)

"In die tijd overvielen de Asura's de stad Amarāvatī ('plaats voor onsterfelijken'). En de deva's, niet in staat met die asura's te vechten - die een donderkeil-achtig (vajra) lichaam hadden - vluchtten in alle richtingen..." (Devi Bhagavatam)[1]

In het traditionele boeddhisme komen asura's ook voor als bovennatuurlijke wezens in de kosmologie, en ook daar zijn het krijghaftige entiteiten.

Bekende asura's zijn:

  • Vritra, werd door Indra (Vritrahan) verslagen.
  • Taraka (Tarakasura), werd door Kartikeya overwonnen. Zijn drie zonen waren koningen van drie steden (Tripura), in de hemel, de lucht en op aarde, die na duizend jaar door Shiva met zijn pijl in de as werden gelegd.
  • Banasura, de zoon van Bali, verslagen door Krishna.
  • Narakasura, zoon van Bhumidevi (Aardegodin), verslagen door Krishna.
  • Puloman, vader van Sachi, de echtgenote van Indra. Hij werd door Indra gedood.
  • Vrishaparva, koning van de asura's, wiens dochter Sarmishta de dienstmeid werd van Devayani, de dochter van Sukracharya (leermeester van de asura's) en echtgenote van opperkoning Yayati.
  • Sukracharya, leermeester van de asura's, die het geheim van sanjivini bezat, het tot leven wekken van de doden.
De asura's karnen de Melkoceaan met de naga Vasuki, terwijl de deva's aan de staart van de slang trekken, beeld op het vliegveld van Bangkok
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.