Archeon

Museumpark Archeon is een openluchtmuseum in het zuiden van Alphen aan den Rijn dat door levende geschiedenis Nederland tijdens de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen laat zien.

Archeon
Binnenplaats van het Romeins badhuis
LocatieAlphen aan den Rijn, Nederland
Coördinaten52° 7 NB, 4° 39 OL
Typeopenluchtmuseum
ThemaNederlandse vroege geschiedenis
Openingsdatum1994
Detailkaart

Website
Portaal    Kunst & Cultuur

Het park is in de drie gebieden naar tijdperk aangelegd. In die gebieden staan 43 bouwwerken die naar een reconstructie van een archeologische vindplaats gebouwd zijn.

Medewerkers van het park (archeotolken genoemd), gekleed volgens de klederdracht van het betreffende tijdvak, spelen typische bezigheden voor hun tijdvak na, zoals weven, land bewerken en potten bakken, en lichten de bezoekers daarover voor. Hierbij kunnen bezoekers ook zelf proberen om deze bezigheden uit het verleden te doen, zoals boogschieten in de middeleeuwen of mozaïeken met steen in de Romeinse tijd. Hierbij geven de medewerkers de nodige instructies. Ook geven de medewerkers verschillende rondleidingen en speciale activiteiten.

Evenementen

Pierre Wind als kokend gast in Archeon, 2019

Er worden thema-evenementen zoals gladiatorengevechten georganiseerd volgens de uitgangspunten van levende geschiedenis. Voor scholen is er een educatief programma en er kunnen groepsuitjes georganiseerd worden. Tijdens het hoogseizoen is er vrijwel dagelijks een gladiatorengevecht.

Andere grote evenementen zijn bijvoorbeeld het Romeinse festival, dat vaak de eerste helft van augustus in beslag neemt, de Vikingmarkt en de Midwinterfair, een jaarlijks fantasy-evenement dat in december plaatsvindt.

Geschiedenis

Archeotolk in de apotheek van 'Gravendam'
Archeologisch museum (Archeologiehuis) in het park

Bedenker van het themapark over de Nederlandse archeologie was Doedo Buining.[1] Hij wist de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) en de archeologische faculteit van de Leidse Universiteit (RUL) te interesseren. Gezamenlijk richtten ze de Stichting voor Experimentele Archeologie en Educatieve Vorming op. Deze stichting realiseerde het themapark onder de naam Archeon. Doelstelling was de verworvenheden van de archeologische wetenschap op een aansprekende manier aan het publiek te tonen. De vergelijking van het functioneren van samenlevingen vroeger en nu was in het perspectief van het zich steeds nadrukkelijker ontwikkelende milieubesef een belangrijk educatief doel.

Het park werd in 1994 geopend. Het lag toen op een zeer groot terrein en had een ambitieuze opzet. In 1997 ging de organisatie failliet. Het Archeon werd vervolgens verkocht aan een voormalig directeur en de uitbater van de parkhoreca. Na verkleining van de oppervlakte en het afstoten van het hoofdgebouw kon het themapark door. De exploitatie werd vervolgens commercieel een succes.

In augustus 2011 werd naast de entree van het Archeon het Archeologiehuis Zuid-Holland geopend. In dit museum liggen prehistorische en Romeinse vondsten uit Zuid-Holland. Het Archeologiehuis is gevestigd in een reconstructie van de Romeinse villa die in Rijswijk opgegraven is.[2] Het Archeologiehuis kreeg na enkele jaren een museumstatus toegewezen, in 2015 kreeg Archeon die zelf. Er zijn anno 2016 plannen voor een Romeins scheepvaartmuseum bij het park.[3]

In de loop der jaren was het park regelmatig decor voor opnames van films en tv-programma's. Voorbeelden hiervan zijn de kinderfilm Joris en Boris en het Geheim van de Tempel en de proloog van de griezelfilm Sint, maar ook meer informatieve programma's als Het Klokhuis en Welkom bij de Romeinen.

Bouwwerken

Naam bouwwerk Afbeelding Locatie Periode Extra informatie
Kano van Pesse Pesse 8040 - 7510 voor Christus oudste boomstamkano ter wereld
Minderbroederklooster Dordrecht 1350 Kloostergang, keuken, eetzaal, slaapzaal gereconstrueerd
Villa van Rijswijk[4] Rijswijk 3e eeuw na Christus tot Romeinse villa verbouwde boerderij
Zie de categorie Archeon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.