Anne Doedens

Anne Doedens (Den Haag[1], 25 juni 1945) is een Nederlands historicus die zich bezighoudt met de Nederlandse geschiedenis van de Nieuwe Tijd.

Anne Doedens
Algemene informatie
Geboren25 juni 1945
GeboorteplaatsDen Haag
LandNederland
BeroepHistoricus
Website
Portaal    Geschiedenis

Doedens promoveerde in 1973 bij A. Th. van Deursen aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het onderwerp "Nederland en de Frans-Duitse Oorlog". Hij was onder meer als docent verbonden aan de Vrije Leergangen/Vrije Universiteit en het Nutsseminarium van de Universiteit van Amsterdam. Schrijven doet hij vooral over lokale en regionale geschiedenis, de maritieme geschiedenis van de 16e-17e eeuw, oproeren in de 19e eeuw en de patriottentijd. Sedert 2014 werkt hij samen met L.Mulder aan een reeks over oorlogen. In die reeks verschenen reeds: Frans-Duitse Oorlog 1870-1871, Engels-Nederlandse oorlogen, Slag in de Javazee 1941|1942 en Zesdaagse Oorlog. In 2018 zag De Watergeuzen. Een vergeten geschiedenis het licht (samen met Jan Houter). Daarin wordt het verhaal van Den Briel in een veel breder verband gezet (de betekenis van de Wadden). Recent verschenen Korea Oorlog. Bitter lijden en atoomdreiging (Zutphen 2019) en Nederlandse Bevrijdingsoorlog. De rafelranden van een grimmige strijdN (Zutphen 2020).

Op politiek gebied was hij actief als lid van de gemeenteraad van De Bilt voor de VVD.[2]

Doedens was lid van het dagelijks bestuur van de regio Utrecht (BRU) en voorzitter van de afdeling Nederland van het Algemeen Nederlands Verbond.

Holmes's Bonfire

Samen met Jan Houter schreef Doedens 1666. De ramp van Vlieland en Terschelling, over Holmes's Bonfire, de ondergang van de grootste vloot op de Wadden ooit. Daarvoor werd onderzoek gedaan in Nederland, Engeland en Frankrijk. Deze 'vergeten' ramp blijkt van belang om de Tocht naar Chatham te begrijpen. Samen met Houter ontving Doedens vanwege deze publicatie in 2014 de Lutineprijs van de gemeente Terschelling.[3]

Publicaties

  • Doedens schreef over de volgens hem ondergewaardeerde admiraal Witte de With (uitg. Verloren, Hilversum 2008)[4]
  • Op jacht naar Spaans zilver. De tocht van de Nassause vloot (1623-1626) van Jacques l'Hermite (idem)[5].
  • Samen met Y. Kortlever en L. Mulder; Geschiedenis van Nederland, Zutphen 2015

Eerder verscheen:een geschiedenis van de provincie Utrecht (De Canon van Utrecht - Zutphen 2013)[6], de geschiedenis van de Wadden (De Canon van de Waddeneilanden (Zutphen 2015)[7]. In de reeks oorlogsdossiers zagen ook Tiendaagse veldtocht. Burgeroorlog in het koninkrijk der Nederlanden en Krimoorlog het licht (Zutphen 2018) (samen met Liek Mulder).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.