Anijskrol

Een anijskrol is een zacht wit broodje met daarin veel anijszaad. Het broodje wordt met de hand gevlochten tot een knoop. Het geldt in delen van Oost-Brabant als een streekproduct. De krol wordt gegeten met boter en speculaas en is vooral populair rond Sinterklaas.

Anijskrol
Alternatieve naamKrol
LandNederland
StreekOost-Brabant
TypeBrood
Gegeten metRoomboter en speculaas
Portaal    Eten en drinken

De benaming anijskrol (‘krol’ in het Brabants dialect) is een verbastering van ‘krul’. Het verwijst naar de krul die ontstaat, wanneer het deeg geknoopt wordt. Aan deze handgevlochten krul is de echte anijskrol herkenbaar.

Zeer waarschijnlijk is het gebied van de anijskrol bepaald door de Tramlijn 's-Hertogenbosch - Helmond. De eerste krollen zouden al in 1865 verkocht zijn. Meer historische wetenswaardigheden over het ontstaan van de anijskrol zijn niet bekend. Wel blijkt het gebruik van de anijskrol al voor de Tweede Wereldoorlog populair te zijn geweest in het gebied zoals aangegeven. Uit onderzoek blijkt, dat het streekproduct tot in een straal van twintig kilometer gebruikt wordt. Het beperkt zich hoofdzakelijk tot de dorpen Sint-Oedenrode, Schijndel, Erp, Heeswijk-Dinther, Uden, Zeeland, Boekel, Gemert, Veghel en Beek en Donk.[1] Met het vallen van de eerste bladeren worden de eerste anijskrollen in de regio gebakken. Ze worden gegeten tot Carnaval.

Sinds 2014 wordt in Veghel ieder jaar in het eerste weekend van november een hardloopevenement georganiseerd (de Krollenloop) dat naar dit voor de regio zo bijzondere product is vernoemd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.