Al-Haq

Al-Haq ("het Recht" in het Arabisch) is een niet-gouvernementele organisatie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever die werd opgericht in 1979. Ze is gelieerd aan de Internationale Commissie van Juristen en bezit de consultatieve status voor de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties.

Al-Haq
Geschiedenis
Opgericht1979
Structuur
VoorzitterShawan Jabarin 2016
WerkgebiedPalestina
PlaatsRamallah
DoelBescherming en bevordering van mensenrechten, de naleving van het recht, het onveranderd toepassen van de universele mensenrechten en juridisch onderzoek.
Aantal werknemers40 (2016)
Media
Websitehttp://www.alhaq.org

Achtergrond

De organisatie ijvert voor de bescherming en bevordering van mensenrechten, de naleving van het recht in de Palestijnse Gebieden, het onveranderd toepassen van de universele rechten van de mens ongeacht de identiteit van een persoon en voor juridisch onderzoek naar mensenrechten.

Al-Haq brengt geregeld politieke rapporten uit aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en was een van de actieve deelnemers tijdens de Wereldconferentie tegen Racisme in Durban in 2001. Ze voert actie tegen de bouw van de Israëlische Westoeverbarrière die Israël langs en op de Westelijke Jordaanoever aanlegt en verzet zich tegen de zogenoemde lawfare, waarmee een vorm van misbruik van het recht wordt bedoeld in de strijd tegen Palestijnen.

De organisatie ontvangt een groot deel van haar fondsen uit verschillende Europese landen, waaronder van de Nederlandse regering, ICCO en Kerk in Actie. Daarnaast ontving het gelden van de Ford Foundation en de Arab Human Rights Fund.[1]

Tegenslagen

  • 2016 Nada Kiswanson, een juriste van Al-Haq, als zodanig betrokken bij het Internationaal Strafhof , t.b.v. het vergaren van bewijs inzake mogelijke/veronderstelde oorlogsmisdaden van Israel tijdens het Conflict in de Gazastrook 2014 , doet aangifte bij de Nederlandse politie in Den Haag wegens herhaaldelijke bedreigingen (waarbij op haar werkzaamheden toespelingen worden gemaakt). Er is sprake van levensbedreiging en veelvuldige intimidaties (o.a. via hacken van haar PC en smartphone). Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart (na een oproep daartoe van Amnesty International).[2][3] Het OM heeft na drie jaar onderzoek de zaak afgesloten omdat geen identificeerbare verdachten zijn gevonden. [4]
  • 2016 ("de laatste jaren"): "onware beschuldigingen van fraude"; "elektronische en digitale aanvallen" op kantoor in Ramallah, Palestina (mails en telefoontjes waarvan de herkomst niet bleek te achterhalen).[5]
  • 2009 De directeur van Al-Haq kreeg van Israël geen toestemming om de Geuzenpenning in ontvangst te gaan nemen (Vlaardingen, Nederland).
  • 2002 Het Israëlische leger viel het kantoor in Ramallah binnen en vernietigde de inboedel.[6]

Erkenning

  • 1989: Carter-Menil Human Rights Prize (samen met B'Tselem)
  • 1990: Reebok Human Rights Award (toegekend aan Shabwan Jabarin)
  • 2009: Geuzenpenning (samen met B'Tselem)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.