Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (United Nations Human Rights Council, UNHRC) is het VN-orgaan dat zich richt op de naleving van de verdragen voor de mensenrechten. Alle landen zullen door UNHRC beoordeeld worden, te beginnen met de landen die zitting hebben in deze raad. Dit orgaan werd opgericht in 2006 ter vervanging van de politiek gestrande Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties die werd opgericht in 1946, maar door velen als 'tandeloos' werd gezien omdat er te veel landen in zaten die zelf ook mensenrechten schonden. De UNHCR-zetel werd geïnstalleerd in het Palais des Nations in Genève. Op 9 mei 2006 werden de raadsleden gekozen en op 19 juni 2006 werd de eerste officiële vergadering gehouden.

Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties
United Nations Human Rights Council
Conseil des droits de l'homme des Nations unies
De zaal van de Mensenrechtenraad
Opgericht2006
Voorganger(s)Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties
Jurisdictie Verenigde Naties
HoofdkantoorGenève,  Zwitserland
Valt onderAlgemene Vergadering
Websiteohchr.org

Leden

De 47 leden van de Mensenrechtenraad worden verkozen uit de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De landen zijn verdeeld in groepen zodat er een gelijkmatige verdeling van zetels is voor de regio's van de wereld. De lidstaten worden voor 3 jaar gekozen en kunnen een keer herbenoemd worden zodat een land maximaal 6 jaar achterelkaar lid kan zijn.

Samenstelling vanaf 2015

Termijnen Afrikaanse staten (13) Aziatische staten (13) Oost-Europese staten (6) Latijns Amerikaanse staten (8) West Europa en de overigen (6)
2017—20[1]  Angola
 Congo-Kinshasa
 Nigeria
 Senegal
 Afghanistan
 Nepal
 Pakistan
 Qatar
 Slowakije
 Oekraïne
 Chili
 Mexico
 Peru
 Australië
 Spanje
2016—19  Egypte
 Rwanda
 Tunesië
 Zuid-Afrika
 China
 Irak
 Japan
 Saoedi-Arabië
 Kroatië
 Hongarije
 Brazilië
 Cuba
 Verenigd Koninkrijk
2015—18.[2]  Burkina Faso
 Kaapverdië
 Ethiopië
 Kenia
 Togo
 Zuid-Korea
 Kirgizië
 Maldiven
 Filipijnen
 Verenigde Arabische Emiraten
 Georgië
 Slovenië
 Ecuador
 Panama
 Venezuela
 België
 Duitsland
 Zwitserland

Voormalige leden vanaf 2014

Termijn Afrikaanse staten Aziatische staten Oost-Europese staten Latijns Amerikaanse staten West Europa en de overigen
2014—17.[3]  Botswana
 Congo-Brazzaville
 Ghana
 Nigeria
 Indonesië
 India
 Qatar
 Albanië
 Letland
 Bolivia
 El Salvador
 Paraguay
 Nederland
 Portugal

Kritiek

Na de oprichting van de UNHRC kwam er kritiek op het functioneren ervan. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de raad wordt gecontroleerd door landen uit het Midden-Oosten en Afrika, vaak met ondersteuning van China, Rusland of Cuba. Deze groepen landen zouden elkaar niet veroordelen.[4] Ook zou er een tegen Israël gerichte cultuur zijn.[5][6] Zo veroordeelde de Mensenrechtenraad Israel vaker dan alle andere 191 lidstaten samen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon drukte de UNHRC in 2008 op het hart alle schendingen van mensenrechten te beoordelen, waar ook ter wereld.[7] Sinds 1968 heeft Israël 32[8] resoluties geschonden die het officiële overheidsbeleid en/of specifieke acties van Israël veroordeelden. Deze lijst[9] is gebaseerd op een studie van Steven Zunes, professor politieke wetenschappen aan de San Francisco University. In zijn studie vermeed Zunes VN-Resoluties op te nemen die volgens hem voor verschillende interpretaties vatbaar waren. Daarom zijn de bekende VN-Resolutie 242 en 338 niet opgenomen in zijn lijst.

In september 2015 kreeg de organisatie zware kritiek door Saudi-Arabië voorzitter te maken van een forum in de Mensenrechtenraad.[10] Volgens critici is het land mogelijk recordhouder van schendingen als het gaat om de rechten van vrouwen, minderheden en dissidenten.[10] De raad is vaker aangesproken op het verstrekken van lidmaatschappen aan landen met een dubieuze reputatie qua mensenrechten, zoals de Volksrepubliek China, Qatar, Rusland en Venezuela.[10]

Begin juni 2017 bekritiseerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley het functioneren van de mensenrechtenraad.[11] De Verenigde Staten hebben al lange tijd kritiek op de raad met betrekking tot de mensenrechtensituatie in Israël. Onder president George W. Bush heeft het land het werk van de raad drie jaar lang geboycot vanwege de eenzijdige en herhaalde kritiek op Israël en de weigering van de raad flagrante schendingen van mensenrechten in Soedan en andere landen te veroordelen.[12] In 2009 besloot president Obama weer deel te nemen in de hoop de effectiviteit van de UNHRC te vergroten.[12] Haley riep de raad ook op strenge resoluties aan te nemen tegen de mensenrechtenschendingen in Venezuela, Syrië, Wit-Rusland, Eritrea en Congo. Als de UNHRC zich onvoldoende aanpaste, zouden de Verenigde Staten zich beraden op hun positie.[13] Op 19 juni 2018 maakte de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, inderdaad bekend dat de Verenigde Staten zich zouden terugtrekken uit de raad, na meerdere keren te hebben aangegeven dat hervorming nodig was.

Rapporteurs

De Mensenrechtenraad heeft, zoals voorheen de Mensenrechtencommissie een aantal "speciale procedures" ingesteld. Dat houdt in dat voor sommige landen en thema's een deskundige, met de titel van speciaal rapporteur of van "onafhankelijk expert" is aangewezen om te rapporteren en te adviseren over de mensenrechtensituatie in of op dat gebied. Voor sommige thema's zijn werkgroepen, bestaande uit meerdere personen. Deze adviseurs zijn niet in dienst van de VN.[14] Juist door hun onafhankelijke positie kunnen zij soms scherpe rapportages indienen.

Er zijn in 2016 37 rapporteurs aangesteld, deels voor landen of gebieden, deels thematisch, zoals voor armoede, privacy, recht op onderwijs etc.

Rapporteurs voor de Palestijnse gebieden Tijdvak
René Felber1993-1995
Hannu Halinen1995-1999
Giorgio Giacomelli1999-2001
John Dugard2001-2008
Richard Falk2008-2014
Makarim Wibisono2014-2016
Michael Lynk2016-
Zie de categorie Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.