Agoria

Agoria, voordien bekend als Fabrimetal, is een Belgische sectorale werkgeversorganisatie.

Agoria
Logo van Agoria
Geschiedenis
Ontstaansdatum1946
Structuur
VoorzitterRené Branders
Gedelegeerd bestuurderMarc Lambotte
HoofdkantoorBluePoint Brussels
Auguste Reyerslaan 80
1030 Brussel
Land België
Aantal werknemersca. 300.000[1]
Ledenaantal1900 ondernemingen
SloganEmbracing technology, embracing ambition
Verwante organisaties
ContinentaalORGALIME
Media
Websitewww.agoria.be
Portaal    Economie

Beschrijving

Agoria baant het pad voor alle technologisch geïnspireerde bedrijven in België die door de ontwikkeling of toepassing van innovaties vooruitgang in de wereld nastreven. Er werken ongeveer 200 werknemers. Ruim 1.900 Belgische technologiebedrijven zijn aangesloten bij Agoria (2019).

In een maatschappij waarin technologie bijdraagt tot het verbeteren van de levenskwaliteit, kunnen bedrijven op Agoria rekenen om:

  • Al wie door technologie geïnspireerd is te verbinden
  • Het succes van bedrijven te verhogen
  • Een duurzame toekomst vorm te geven

Geschiedenis

Fabrimetal, voluit de Federatie van de ondernemingen der metaalwerkende nijverheid (Frans: Fédération des entreprises de l’industrie des fabrications métalliques, Fabrimétal) werd opgericht in 1946 op de fundamenten van de Federatie van Fabrikanten (Frans: Fédération des constructeurs, opgericht in 1906).[2] Op zijn hoogtepunt groepeerde Fabrimetal 1200 ondernemingen uit de metaalverwerkende nijverheid, de elektrische constructie en de verwerking van kunststoffen.

Op 9 november 2000 werd de naamsverandering van Fabrimetal naar Agoria bekendgemaakt door toenmalig gedelegeerd bestuurder Philippe de Buck en voorzitter John Cordier.[3] De oude benaming verwees te veel naar de metaalverwerkende sector en de bedoeling was om nieuwe technologiebedrijven als lid te doen aansluiten.

Het huidige Agoria telt ruim 1900 lidbedrijven uit de maakindustrie, de digitale en de telecomsector. In totaliteit vertegenwoordigen deze sectoren met €125,20 miljard omzet in 2018, maar liefst 9% van de toegevoegde waarde van de privésector in België. Naast 310.000 directe jobs leveren ze ook evenveel indirecte banen op. Agoria is de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Structuur

Bestuur

Agoria wordt aangestuurd door de Belgische bedrijven. Huidig voorzitter van de Raad van Bestuur is René Branders. Agoria is federaal opgedeeld in Agoria Vlaanderen, Agoria Brussel en Agoria Wallonie. Op intersectoraal vlak is Agoria aangesloten bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

TijdspanneVoorzitter[4]
Fabrimetal
1946-1952Léon-Antoine Bekaert
1953-1965Félix Leblanc
1965-1971Georges Moens de Fernig
1971-1977Marc Verhaeghe de Naeyer
1977-1983Philippe Saverys
1983-1989Eugène Van Dyck
1989-1993Richard Gandibleux
1993-1999Karel Vinck
1997-1999Julien De Wilde
1999-2000John Cordier
Agoria
2000-2002John Cordier
2002-2007Thomas Leysen[5]
2007-2008Francis Verheughe
2009-2010Paul Depuydt
2010-2016Christ'l Joris[6]
2016-2019Marc De Groote
2019-heden René Branders
TijdspanneGedelegeerd bestuurder
Fabrimetal
1971-1987Jacques De Staercke
1987-2000Philippe de Buck van Overstraeten
Agoria
2000-2001Philippe de Buck van Overstraeten
2001-2013Paul Soete
2013-hedenMarc Lambotte

Werkzaamheden

Al wie door technologie geïnspireerd is, verbinden

Agoria verbindt zijn leden binnen bedrijfsgroepen en creëert de juiste voedingsbodem voor technologische ontwikkelingen.

Daarnaast speelt Agoria een belangrijke rol in de verhoging van het bewustzijn rond en de adoptie van technologische innovaties: van de ontwikkeling van artificiële intelligentie over drones tot cybersecurity. De organisatie helpt haar lidbedrijven om innovatieve technologieën te ontdekken en implementeren, hun eigen innovatievermogen te benchmarken ten opzichte van gelijkaardige bedrijven en hun product- en dienstenaanbod te innoveren.

Om innovatie te versnellen en een regelgevend kader te scheppen, zet Agoria ecosystemen op. Voorbeelden van dergelijke ecosystemen zijn smart cities, smart buildings, smart mobility, smart energy en smart health.

Het succes van bedrijven verhogen
  • Ondernemingsadvies met kennis van zaken

De experts van Agoria adviseren de lidbedrijven in elk aspect van hun bedrijfsvoering. Leden worden op de hoogte gehouden van trends binnen de sector en krijgen toegang tot een uitgebreide bibliotheek van nuttige documenten, tools en templates.

  • Een breed netwerk dat deuren opent

Agoria ondersteunt lidbedrijven bij hun verdere groei met netwerkactiviteiten. Het brengt ondernemingen uit verschillende domeinen samen om elkaar te versterken via kennisdeling en ervaringsuitwisseling. Dit netwerk is zowel nationaal actief als internationaal in de vorm van 6 technologieclubs die zich toespitsen op specifieke markten. Voorbeelden van netwerkactiviteiten zijn de frequente thematische seminaries die commerciële partners verbinden rond technologienoden en investeringsmogelijkheden.

  • Klaar voor de digitale toekomst

Door middel van 7 concrete transformaties worden maakbedrijven economisch duurzamer en zorgen ze tegelijk voor een stabiele lokale economie en tewerkstelling. Bedrijven die deze transformaties succesvol doorvoeren, worden door Agoria en Sirris bekroond met het Factory of the Future-label. Deze fabrieken van de toekomst hebben in 2018 [CL(1] meer dan een half miljard euro geïnvesteerd en zagen hun tewerkstelling met 11% toenemen.

  • Een duurzame toekomst vormgeven

Agoria behartigt de belangen van lidbedrijven bij beslissingsnemers op lokaal, gewestelijk, federaal, Europees en internationaal niveau. Het doel is om een gunstig klimaat te creëren voor technologische ontwikkeling en hindernissen weg te nemen die het economische of maatschappelijke potentieel van leden belemmeren.

Agoria geeft zijn lidbedrijven een stem in het beleid

Op elk beleidsniveau vertegenwoordigt Agoria de standpunten van zijn leden en de belangen van de technologiesector. Op federaal niveau heeft de organisatie via het VBO invloed op belangrijke dossiers zoals het interprofessioneel akkoord, de digitale servicebelasting en de RSZ. Op gewestelijk niveau stimuleert ze investeringen van de overheden: de Waalse ondersteuning voor bedrijven die inspanningen leveren om hun CO2-uitstoot te verminderen, de Brusselse investering in nieuwe opleidingscentra, het promoten van artificiële intelligentie en cybersecurity in Vlaanderen, ... Op Europees niveau is Agoria lid van meer dan 40 Europese comités en van Business Europe.

Zie de categorie Agoria van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.