Adriaen van Stalbemt

Adriaen van Stalbemt (Antwerpen, 12 juni 1580 - aldaar, 21 september 1662) was een Zuid-Nederlands kunstschilder bekend om zijn Vlaamse barokschilderkunst.

Adriaen van Stalbemt
Persoonsgegevens
Geboren12 juni 1580,
Antwerpen

( Hertogdom Brabant)
Zuidelijke Nederlanden

Overleden21 september 1662,
Antwerpen

( Hertogdom Brabant)
Zuidelijke Nederlanden

Beroep(en)Kunstschilder
Oriƫnterende gegevens
Stijl(en)Barok
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Biografie

Adriaen werd geboren in Antwerpen, waarna het gezin uitweek naar Middelburg. In 1609, aan het begin van het Twaalfjarig Bestand, keerde Adriaen terug naar Antwerpen waar hij deken werd van het Sint-Lucasgilde. Hij trouwde met Barbara Verdelft. Hij legde zich toe op het schilderen van landschappen en portretten. Soms werkte hij hierbij samen met andere schilders zoals Pieter Brueghel de Jonge. Daarnaast maakte hij etsen[1]. Ook had hij belangstelling voor muziek[2]. In 1632 vertrekt hij voor 10 maanden naar Engeland[3] waar hij voor het hof van Karel I werkt[4]. Hans Mesmaeckers was een van zijn leerlingen. Het werk van Adriaen van Stalbemt heeft invloed gehad op schilders als Salomon Leonardus Harssens en Johann Toussyn.

Tot op tachtigjarige leeftijd is Adriaen nog actief binnen de schilderkunst. Hij sterft op 21 september 1662 in Antwerpen, maar wordt begraven in de hervormde kerk van Putte. Zijn grafsteen is opgenomen in het monument voor Jacob Jordaens. Op de grafsteen van Adriaen en zijn vrouw staat:

Hier leyt begraven
Adrianvs van Stalbemt
Konst rycken Schilder
sterf den 21 september
1662
Ende Ivffrov Barbara
Verdelet syne hvysvrov
sterf den 5 decembe 1663

Wilt onser indachtigh wese
die voorby gaet minst en meest
dat wy syn svlt ghy noch worde
dat ghy syt sy wy gheweest

Afbeeldingen

Trivia

Judith de Jonghe, de zus van Adriaen van Stalbemt, was getrouwd met de schilder Hans Verdelft de Jonghe

Zie de categorie Adriaen van Stalbemt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.