2-amino-2-methylpropaanzuur

2-amino-2-methylpropaanzuur, ook bekend als 2-aminoisoboterzuur en daarom afgekort tot AIB, is door de twee geminale methylgroepen op het α-koolstofatoom een aminozuur dat niet chiraal is. Hoewel het aminozuur is aangetroffen in alamethicine, een antibioticum uit een schimmel, en sommige antibiotica, is het geen proteïnogeen aminozuur. In peptiden met AIB treedt de vorming van helices makkelijk op en in oligomeren van AIB zijn moleculen met 3 tot 10 windingen beschreven.

2-amino-2-methylpropaanzuur
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van 2-amino-2-methylpropaanzuur
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C4H9NO2
IUPAC-naam2-amino-2-methylpropaanzuur
Andere namen2-aminoisoboterzuur, 2-methylalanine, α-aminoisoboterzuur, α-methylalanine
Molmassa103,12 g/mol
SMILES
O=C(O)C(N)(C)C
CAS-nummer62-57-7
PubChem6119
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
EG-Index-nummer200-544-0
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurwit
Dichtheid1,09 g/cm³
Smeltpunt> 300 °C
Goed oplosbaar inwater
Evenwichtsconstante(n)pKa1 = 2,36 (carbonzuur)[1]
pKa2 = 10,21 (aminogroep)
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

De laboratoriumsynthese van AIB bestaat uit een aantal klassieke organische reacties. Uitgaande van aceton wordt met natriumcyanide het cyanohydrine gemaakt dat met ammoniak in het overeenkomstige cyanoamine wordt omgezet. Hydrolyse van de cyanidegroep leidt dan tot 2-amino-2-methylpropaanzuur.[2][3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.