Hermetische kabbala

De hermetische kabbala [1] (of in het Engels Qabalah[2] geschreven) is een westerse, niet-Joodse esoterische en mystieke traditie. Voor magische genootschappen zoals de Golden Dawn en de rozenkruisers vormt zij de filosofische basis. De hermetische kabbala kan beschouwd worden als een voorloper van de new age en wicca-bewegingen. Hermetische kabbala valt te onderscheiden van joodse kabbala en christelijke kabbala. Zij verschilt vooral daarin van de joodse, dat het een amalgaam is van veel verschillende, soms tegenstrijdige invloeden, maar toch deelt het heel wat concepten met de joodse kabbala.

De hermetische kabbala put uit een groot aantal bronnen, waaronder de joodse kabbala, westerse astrologie, alchemie, heidense religies (in het bijzonder Egyptische, Griekse en Romeinse riten), neoplatonisme, rozenkruisers, gnosticisme, vrijmetselarij en tantra. Bij tarot was deze school bepalend voor de occulte interpretatie van de kaarten, die door "The Hermetic Order of the Golden Dawn" werd uitgewerkt.

Hermetische kabbala is een van de cursussen van het Portaal:Esoterie.

Veel lees- en studieplezier!
Hoofdauteurs: zie Infobox

Bron(nen):
  • De eerste versie van dit boek werd overgenomen van het Wikipedia-artikel Hermetische kabbala
  • Qabalistic Tarot, Robert Wang, uitgeverij Samuel Weiser Inc. 1983
  1. Van het Hebreeuwse kabalah קבלה of QBLH dat receptie of openbaring betekent
  2. Door Engelstalige leden van de Golden Dawn
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Hermetische kabbala
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.