Alchemie

Alchemie is een van de cursussen van het Portaal:Esoterie

Na de Verlichting werden onderwerpen als alchemie eeuwenlang verworpen als academisch irrelevant studieobject. Het werd gereduceerd tot een bijgeloof uit het voorwetenschappelijk tijdperk en verbannen naar de populaire literatuur. Pas vanaf de jaren negentig van de 20e eeuw verschenen er over westerse esoterie publicaties van wetenschappers als Antoine Faivre, Wouter Hanegraaff en Kocku von Stuckrad, die er een systematische cultuurhistorische studie van maakten. De Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam is anno 2015 de enige ter wereld die in een academische context een compleet onderwijsprogramma over westerse esoterie aanbiedt. Alchemie maakt, samen met magie en astrologie, deel uit van de drie hoofdstromingen die binnen de westerse esoterie worden bestudeerd.

Dit boek is bedoeld als kennismaking met de alchemie. Alchemie behoort net zoals bijvoorbeeld de astrologie tot de zogenaamde occulte wetenschappen. Het maakt deel uit van een voorwetenschappelijk wereldbeeld en maakt in vergelijking met de moderne wetenschap gebruik van een alternatief verklaringsmodel met een eigen systeem en methode.

Veel lees- en studieplezier!

Auteur(s) van dit wikiboek:
  • J.G.G.

Meewerken? Zie a.u.b. overlegpagina.


Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Alchemie
Zoek alchemie op in Wikiwoordenboek.
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.