Zeehospitium

Het Zeehospitium in Katwijk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, werd in 1908 door koningin-moeder Emma geopend.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Een van de laatste oude bijgebouwen van het Zeehospitium

Het hospitium werd toen het Rotterdamsch Hospitium genoemd.[1] Het diende als sanatorium voor kinderen met tuberculose uit de stedelijke ziekenhuizen. Door de frisse zeelucht konden zij hier goed herstellen. Het hospitium lag in de duinen en via een speciaal tunneltje, dat in 1933 gebouwd werd, konden de kinderen naar het strand gebracht worden.

Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 werd Katwijk op de Duitsers heroverd. Nederlandse troepen werden in het zeehospitium ondergebracht. De hoofdverbandplaats, eerst ondergebracht in het seminarium, werd overgebracht naar het zeehospitium en stond onder leiding van Dr J. Niekerk. Zwaargewonden kregen eerste hulp en werden dan naar een ziekenhuis in Leiden gebracht.

In 1942 werd de Atlantikwall gebouwd en kon de tunnel niet meer gebruikt worden. Nadien zijn nog wat Engelandvaarders door de sluis naar buiten gegaan. Na de oorlog werd de Boulevard vernieuwd, daarbij werd ook het tunneltje verbouwd. Nadat hij dertig jaar onder het duinzand verstopt was, werd tijdens werkzaamheden aan de kustversterking nags de Katwijkse Boulevard het tunneltje op 30 januari 2014 weer opgegraven[2].

Tijdens de oorlog was het tunneltje een geschikte plek waar Engelandvaarders een bootje konden verstoppen tot het moment dat zij aan een overtocht naar Engeland konden beginnen.

Na de oorlog

Eind jaren vijftig kreeg de organisatie de officiƫle erkenning als Regionaal Klinisch Revalidatiecentrum.[1] Er was ook een mytylschool aan verbonden. Door verschillende instanties werd echter ook blijvende huisvesting gezocht voor spastische en uitgerevalideerde kinderen en voor andere ernstig lichamelijk gehandicapten. Dat leidde in de jaren zeventig tot het Rijnlands Voorzieningen Centrum (RVC). Het Zeehospitium bestond nu uit het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC) (met een afdeling voor poliklinische hartrevalidatie), het RVC en Mytylschool De Vierbot.

Maar de organisatie ontwikkelde zich verder en verschillende onderdelen besloten alleen door te gaan. Het RRC, het Centrum voor Hart- en Longrevalidatie en de mytylschool verhuisden naar Leiden. Het RVC bleef achter in Katwijk.

Na de fusie van het Rijnlands Voorzieningen Centrum en de Stichting Bollenstreek in Noordwijkerhout ontstond in 2005 Stichting Het Raamwerk.

Nieuwbouw

Precies honderd jaar na de opening van het zeehospitium werd in 2008 door prinses Margriet de eerste nieuwe zorgwoning geopend. Dit was het begin van een nieuwe wijk in Katwijk.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.