Zagato Zele

De Zagato Zele is een experimentele, elektrische dwergauto, geproduceerd door Zagato. Terwijl de meeste modellen van Zagato's wagenpark sierlijke, luxe wagens met veel pk's zijn, is de Zele juist het tegendeel: hij is hoog, klein, spartaans en had een heel lage topsnelheid en actieradius.

Zagato Zele
Een Zagato Zele in een verlaten museum
Algemeen
MerkZagato
 Italië
Productiejaren1974–1976
Productieaantal500
Klassedwergauto
Koetswerkstijl
3-deurs stationwagon
Uitvoeringen
1000, 1500, 2000
Zitplaatsen2
FabriekMilaan,  Italië
Technisch
Layout
elektrische motor achterin, achterwielaandrijving
Motor
Marelli direct drive
Versnellingsbakdifferentieel, zes snelheden vooruit, twee achteruit
Brandstofelektrisch
Actieradius80 km
Maten
Afmetingen (L×B×H)2,134 × 1,346 × 1,613 m
Wielbasis1.295 mm
Massa495 kg
Topsnelheid40 km/u
Portaal    Auto

Chassis

Het chassis en de ophanging zijn afgeleid van de Fiat 124 en Fiat 500. De Amerikaanse importeur van het voertuig, Elcar Corporation, creëerde zelf een verlengde uitvoering voor een vierzits-wagen: de Elcar Wagonette.

Carrosserie

De carrosserie is vervaardigd van fiberglas, om gewicht te besparen. De klant kon kiezen uit zeven kleuren: donkeroranje, bruin, donkerblauw, lichtblauw, metallic blauw, groen en wit.

De Zele biedt plaats aan twee inzittenden. De achterste helft van het interieur is bagageruimte.

Specificaties

De toevoeging 1000, 1500 en 2000 achter de modelnaam staan voor het vermogen van de elektrische motor. De versnellingen worden bediend met een snelheidsregelaar op het dashboard (zie foto interieur) en een voetpedaal. Samen brengen ze het voertuig in zes verschillende snelheden vooruit en twee snelheden achteruit. De actieradius is met slechts 80 kilometer relatief beperkt.

De Zele 2000 is voorzien van een extra functie. Wanneer de auto eenmaal op topsnelheid is, verzwakt een schakelaar de magnetische velden van de motor. Zo wordt minder koppel gegenereerd, wat kan resulteren in een paar kilometers meer actieradius.

Zie de categorie Zagato Zele van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.