Yazılıkaya

Yazılıkaya (Turks voor gegraveerde steen) is een heiligdom van Hattusa, de hoofdstad van het Hettitische Rijk. Het bevindt zich in de huidige Turkse provincie Çorum.

Yazılıkaya

Situering
Coördinaten40° 2 NB, 34° 38 OL
Foto's
Rotsreliëf van de Hettitische god Sharruma en koning Tudhaliya IV, gedateerd op 1250 - 1220 voor Christus.
Portaal    Archeologie

Het was een heilige plaats voor de Hettieten die in de nabijgelegen stad Hattusa woonden. Het meest indrukwekkende onderdeel vormen de in rotsen uitgehakte reliëfs die de goden van het Hettitische pantheon uitbeelden. Er zijn ook heilige plaatsen naast de reliëfs gebouwd. Men gelooft dat er op deze plaats jaarwisselingsfeesten gehouden werden.[1] De heiligdommen werden vanaf de 15e eeuw v.Chr. gebruikt, maar de meeste reliëfs dateren van de regering van de Hettitische koningen Tudhaliya IV en Suppiluliuma II aan het einde van de 13e eeuw v.Chr..

Relief met de twaalf goden van de onderwereld.

Referenties

  1. (de) Jürgen Seeher, Hattuscha-Führer. Ein Tag in der Hethitischen Hauptstadt. Ege Yayınları (1999), 120-121. ISBN 9758070304.
Zie de categorie Yazılıkaya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.