World Wide Fund for Nature

Het World Wide Fund for Nature (WWF) – waarvan de Nederlandse tak Wereld Natuur Fonds (WNF) heet en de Amerikaanse World Wildlife Fund – is een wereldwijd opererende organisatie voor bescherming van de natuur. De reuzenpanda is het symbool van de organisatie.

World Wide Fund for Nature
Een ballon met daarop het logo van het WWF
Geschiedenis
Opgericht11 september 1961
Structuur
VoorzitterPavan Sukhdev
Plaats Gland, Zwitserland
MottoFor a Living Planet
Aantal leden>5.000.000 wereldwijd
Aantal werknemers6.300 wereldwijd
Media
Websitehttp://wwf.org/

Algemeen

Vier Britse natuurliefhebbers besloten in 1961 dat het dringend nodig was een internationale organisatie op te richten die zich zou inzetten voor de bescherming van de wereldwijde natuur. Het ging om: bioloog Sir Julian Huxley, ornitholoog en zakenman Guy Mountfort, het hoofd van The Nature Conservancy in Engeland Max Nicholson, en natuuronderzoeker en schilder Peter Scott, de zoon van poolreiziger Robert Falcon Scott. Scott ontwierp ook het oorspronkelijke logo (een zwart-witte panda).
Het viertal vroeg Prins Bernhard om president te worden van de nieuwe organisatie. Op 11 september 1961 werd in Zwitserland The World Wildlife Fund (WWF) opgericht. Prins Bernhard werd benoemd tot president, Peter Scott werd vicepresident.
Direct na de oprichting werden overal in de wereld nationale afdelingen van het WWF opgericht. Op 11 augustus 1962 werd in Nederland het Natuur Noodfonds Nederland opgericht, waarvan de naam enkele jaren later werd gewijzigd in Wereld Natuur Fonds (WNF). Prins Bernhard werd ook president van de Nederlandse organisatie.

In de eerste jaren richtte het WWF zich uitsluitend op de bescherming van diersoorten, maar al snel werd duidelijk dat dit werk alleen kon slagen, als ook de leefgebieden van dieren werden beschermd. Daarom werd de naam al snel gewijzigd in World Wide Fund for Nature (WWF).

In 2016 bedroeg het aantal donateurs in Nederland 760.000 en in België telde WWF in 2017 106.500[1] leden en donateurs. Wereldwijd telt het WWF ongeveer vijf miljoen donateurs. WWF is een van 's werelds grootste natuurbeschermingsorganisaties, met een netwerk van kantoren in meer dan 60 landen. Het internationaal secretariaat is gevestigd in Gland (Zwitserland).

Het WWF richt zich op het bouwen van een toekomst waarin mensen evenwichtig en in harmonie met de natuur leven door:

  • de biologische diversiteit te bewaren
  • een verantwoord gebruik van vernieuwbare grondstoffen
  • vermindering van vervuiling

Het WWF publiceert tweejaarlijks het Living Planet Report, in samenwerking met de Zoological Society of London. Kernstuk van het rapport is de Living Planet Index waarmee de biodiversiteit wordt gemeten. De index werd intussen aangevuld met enkele andere indicatoren, zoals de Freshwater Index.

Voorzitters

Damverwijderprojecten

De biodiversiteit in zoetwater wereldwijd is sinds 1970 met ruim tachtig procent afgenomen. Hiervan zijn volgens het WNF stuwdammen de oorzaak. In Spanje, Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië zijn naar schatting zo'n 30.000 voornamelijk kleine dammen niet meer in gebruik terwijl deze wel een bedreiging vormen voor Europese trekvis. In 2015 heeft Waterschap Rijn en IJssel twee betonnen stuwen in de Boven Slinge (een beek bij Winterswijk) verwijderd om het stroomgebied te herstellen, met positief gevolg voor de waterkwaliteit.[2] In de Verenigde Staten gebeurt dit zogenoemde 'dam removal' op grote schaal.[3]

Kritiek

Op 4 maart 2019 berichtte de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed over folteringen en moorden die door paramilitaire organisaties werden begaan. De daders zouden gefinancierd worden door het WWF om stropers te bestrijden. Het WWF distantieerde zich in een officiële mededeling van de praktijken en beloofde een onafhankelijk onderzoek op te starten.[4][5]

Zie de categorie World Wide Fund For Nature van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.