Wissant

Wissant (van het Nederlands: Witzand) is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France) en telt 981 inwoners (2016). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Boulogne-sur-Mer.

De Cap Blanc-Nez gezien vanaf het strand van Wissant
Wissant
Witzand
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioHauts-de-France
DepartementPas-de-Calais (62)
ArrondissementBoulogne-sur-Mer
KantonMarquise
Coördinaten50° 53 NB, 1° 40 OL
Algemeen
Oppervlakte12,8 km²
Inwoners (1 jan. 2011)1.051
(82,1 inw./km²)
Hoogte0 - 158 m
Overig
Postcode62179
INSEE-code62899
Foto's
Portaal    Frankrijk

Wissant ligt aan de Opaalkust tussen de rotskapen van Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, op precies 5 km van beide. Cap Gris-Nez heeft grijze of donkere rotsen, Cap Blanc-Nez witte. De naam Wissant komt van "wit zand" en tussen die rotsen ligt inderdaad een stukje zand. In de 12e eeuw werd de plaatsnaam als Witsant of Wisand gespeld en werd hier een oude vorm van het Vlaams gesproken; de rotskapen heetten oorspronkelijk Swartenesse of Grisenesse en Blankenesse of Witternesse. In de vroege middeleeuwen was het een belangrijke haven, die zowel in Dante's De goddelijke komedie als in het Chanson de Roland vermeld wordt. Later verzandde de haven en nam Calais de rol over. Twee van de burgers van Calais die zich in 1347 overgaven aan de koning van Engeland Eduard III en die door Rodin vereeuwigd werden kwamen uit Wissant : Jacques en Pierre de Wissant.
Ook in de 21e eeuw is Wissant vooral populair bij wandelaars, surfers en kitesurfers.

Geografie

De oppervlakte van Wissant bedraagt 12,8 km², de bevolkingsdichtheid is 83,7 inwoners per km². De omliggende gemeenten zijn: Escalles, Hervelinghen, Audembert en Tardinghen.

De onderstaande kaart toont de ligging van Wissant met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Geschiedenis

Het gebied is al sinds het neolithicum bewoond. Onder de duinen werd preromeins aardewerk gevonden, en ook resten van huizen en afval uit de Romeinse tijd en uit de middeleeuwen.

Wissant werd voor het eerst vermeld in 933, als Witsand. Ten oosten van de kern bevindt zich het Camp de César, wat feitelijk het restant is van een burcht uit de hoge middeleeuwen.

Wissant was van 1347-1558 in Engelse handen. Het was een vissersdorp, dat sterk concurreerde met het naburige Audreselles.

Einde 19e eeuw begon Wissant zich te ontwikkelen tot badplaats en werden de eerste villa's in de duinen gebouwd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 26 juli 1917, om 04:20 is er een Duitse duikboot U-Boot UC-61 met 25 bemanningsleden gestrand vanwege de dichte mist op het kanaal, volgeladen met mijnen en torpedo's. Sinds 1932 verdween hij onder het zand. Rond de jaarwisseling van 2018-2019 is hij terug boven water gekomen wegens zandverplaatsingen.[1]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden aan de kust bunkers gebouwd die deel uitmaakten van de Atlantikwall. Eind september 1944 werd Wissant bevrijd door Canadese troepen. De villa's aan de kust waren ondertussen verwoest. Pas ná 1950 werden de restanten van deze verdedigingsgordel geruimd, kon de boulevard worden hersteld en verschenen de eerste herbouwde villa's weer. Zo ontwikkelde Wissant zich weer als badplaats.

Bezienswaardigheden

Natuur en landschap

Wissant ligt aan het Nauw van Calais, tussen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez in. Er zijn lage kliffen en duinen, en er is een breed en langgestrekt zandstrand, wat Wissant tot een badplaats maakt. Aan de kust vindt men golfbrekers. De hoogte bedraagt 0-158 meter.

Tussen de twee kapen in ligt, ter hoogte van Wissant, een baai genaamd Percée de Warcove. Landinwaarts ligt een moerasgebied dat van de zee wordt afgeschermd door een lage duinengordel. Het moeras wordt omzoomd door weilanden die kunnen onderlopen. Het moeras wordt ook gevoed door zoet water dat van de omringende heuvels afkomstig is. Het is een broedgebied en een doorgangsgebied voor trekvogels. In de 20e eeuw werd een deel van de binnenduinen ten westen van Wissant afgegraven voor zandwinning. Het bleek om een fossiele rivierbedding te gaan. Er werd een volledig mammoetskelet gevonden. De ontstane plassen vormen sindsdien een natuurreservaat.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Zie ook

Nabijgelegen kernen

Tardinghen, Marquise, Audembert, Hervelinghen, Escalles

Zie de categorie Wissant van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.