Willem van de Velde de Oude

Willem van de Velde (Leiden, circa 1611 - Greenwich, 13 december 1693) was een Nederlands kunstschilder van voornamelijk marines.[1] In zijn jeugd was hij zeeman en later werd hij de officiƫle schilder van de Nederlandse marine, en werkte in opdracht van Cornelis Tromp. Hij was aanwezig tijdens de Zeeslag bij Lowestoft waarbij Jacob van Wassenaer Obdam om het leven kwam.[2]

Schepen na de slag. 1630-1672. Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam.
Willem van de Velde
Willem van de Velde
Persoonsgegevens
Geborenomstreeks 1611
Overleden13 december 1693
GeboortelandNederland
Beroep(en)Schilder
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Hij was gespecialiseerd in met pen op doek of paneel getekende, soms met bruin opgewassen zeeslagen. Hij is vooral beroemd om zijn schilderijen van zeeslagen tijdens de Nederlands-Engelse Oorlogen, zo schilderde hij onder meer doeken over de Vierdaagse Zeeslag, de Slag bij Duinkerke en de Slag bij Ter Heijde.

In 1657 woonde hij in Amsterdam aan de Korte Koningstraat op de Lastage. Toen Cosimo III de' Medici in 1668 langs kwam woonde hij aan de Amstel. In 1672, aan het begin van de Derde Nederlands-Engelse Oorlog, verhuisde hij met zijn zoon Willem naar Engeland, waar hij in dienst trad van Karel II van Engeland. Zijn zonen, Willem van de Velde de Jonge en Adriaen van de Velde (1636-1672) waren ook schilders.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Willem van de Velde (I) op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.