Willem Buytewech

Willem Pieterszoon Buytewech (Rotterdam, 1591/1592 - 23 september 1624[1] was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser. Hij geldt als de “uitvinder” van de Nederlandse genrestukken. Van hem zijn zo'n 125 tekeningen, 32 etsen en zes schilderijen bekend.

Willem Buytewech
Persoonsgegevens
Volledige naamWillem Pieterszoon Buytewech
Geboren1591/1592
Overleden23 september 1624
GeboortelandNederland
Beroep(en)schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en)Hollandse School
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven

Willem Buytewech was een zoon van de schoenmaker en kaarsenmaker Pieter Jacobszoon. Zijn leertijd bracht hij door in Haarlem, waar hij in 1612 bij het Sint Lucasgilde ingeschreven werd. Kort tevoren, in 1610, was ook Frans Hals gildelid geworden, die met zijn werk duidelijk een sterke invloed op Willem Buytewech had. Talrijke getekende kopieën naar werken van Frans Hals bewijzen dat duidelijk. Na zijn huwelijk op 10 november 1613 met Aeltje van Amerongen keerde Willem Buytewech terug naar Rotterdam. De banden met Haarlem bleven echter bestaan.

Willem Buytewech ligt bij zijn vader begraven in de Grote of Sint-Laurenskerk (Rotterdam). De zerk overleefde het bombardement van 1940, en is in een der kapellen te zien.

Werk

Willem Buytewech was primair als graficus werkzaam. Tot zijn thema's behoorden vooral genrestukken en landschappen, maar ook Bijbelse en allegorische voorstellingen. Zijn bekendste en gedateerde werken ontstonden tussen de jaren 1606 en 1621. Vandaag de dag zijn uit zijn oeuvre nog maar zes schilderijen overgebleven, alle genrestukken. Bijzonder bekend is zijn “Vrolijke gezelschap op een tuinterras" (1616/1617). Zijn bijnaam luidde “Gheestige Willem”, niet alleen vanwege deze vrolijke schilderijen, maar ook vanwege de humor die hij van nature bezat.

Galerij

Werk in openbare collecties (selectie)

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.