Wereldomroepgebouw

Het Wereldomroepgebouw op het Media Park in Hilversum is een Nederlands omroepgebouw uit 1961 ontworpen door Van den Broek en Bakema ter huisvesting van de toenmalige Wereldomroep.

Wereldomroepgebouw
Het gebouw in 2008, als hoofdkantoor voor de Wereldomroep
Locatie
LocatieWitte Kruislaan 55 (Media Park), Hilversum
Coördinaten52° 15 NB, 5° 10 OL
Status en tijdlijn
StatusIn gebruik
Oorspr. functieHoofdkantoor Radio Nederland Wereldomroep
Huidig gebruikHoofdkantoor AVROTROS
Start bouw1957
Bouw gereed1960
Opening11 oktober 1961
Verbouwing1987
2013
Architectuur
Bouwstijlfunctionalisme
Bouwinfo
ArchitectVan den Broek en Bakema
Erkenning
Monumentstatusrijksmonument
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde
Maquette Wereldomroepgebouw

Het is een functionalistisch gebouw met brutalistische kenmerken. In de abstracte vorm is een vliegtuig te herkennen. Het gebouw kent twee kruislingse bouwlagen, een oplossing dat Van den Broek en Bakema later ook toepasten bij onder meer de bouw van de aula van de TU Delft.

Op de plek waar de bouwlagen kruizen bevinden zich trappen, liften en toiletten. Onder het lange bouwdeel bevinden zich twee honingraatvormige deels ondergrondse gebouwen die de akoestisch gescheiden studio's huisvestten.[1] Het interieur liet veel beton zien met op centrale plekken mozaïek, met oranje, de kleur van Radio Oranje.

Het gebouw werd op 11 oktober 1961 in gebruik genomen door de Wereldomroep.[2] Van het oorspronkelijke ontwerp werd destijds een grote studio en een studiocomplex gerealiseerd, een tweede studiocomplex bleef achterwege. Dit leidde al snel tot ruimtegebrek en er werd besloten het gebouw uit te breiden. Dit leidde in 1989 tot de opening van een verlengde staart met eronder studioruimten, geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp.[3]

In 2012 was de Wereldomroep door bezuinigingen gedwongen het gebouw te verlaten en verhuisde in afgeslankte vorm als RNW Media naar het bijgebouw wat daarvoor dienstdeed als opleidingscentrum. Het hoofdgebouw werd in 2013 gerenoveerd en in 2014 in gebruik genomen door de AVROTROS.[4] Vanuit de grote studio vinden vanaf 2014 de uitzendingen van Eenvandaag plaats.[5] Sinds 2016 is het gebouw een rijksmonument.[6]

Zie de categorie Wereldomroepgebouw van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.