Waterstofhypofluoriet

Waterstofhypofluoriet of onderfluorigzuur is een monoprotisch zuur van fluor, met als brutoformule HFO. Het behoort tot de groep der halogeenzuurstofzuren en is een sterke oxidator. De stof komt voor als een lichtgele vloeistof (boven −117 °C) of als witte vaste stof (onder −117 °C). De hypothetische zouten van waterstofhypofluoriet zouden hypofluorieten kunnen genoemd worden. Het is vrijwel onmogelijk deze zouten te synthetiseren. Zelfs van de geprotoneerde vorm van hypofluoriet (H2OF+) kan met moeite een zout gevormd worden. Waterstofhypofluoriet is het enige halogeenzuurstofzuur met één zuurstofatoom dat als vaste stof kan worden gesynthetiseerd. Het is tevens het enige voorkomende halogeenzuurstofzuur van fluor.

Waterstofhypofluoriet
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van waterstofhypofluoriet
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
HFO
IUPAC-naamwaterstofhypofluoriet
Andere namenonderfluorigzuur, hypofluorigzuur
Molmassa36,005743 g/mol
SMILES
OF
InChI
1S/FHO/c1-2/h2H
CAS-nummer14034-79-8
PubChem123334
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvloeibaar
Kleurlichtgeel
Smeltpunt−117 °C
Kookpunt10–20 °C
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Waterstofhypofluoriet verschilt van de andere halogeenoxozuren in die zin dat fluor hier, net als bij de fluoriden, in de oxidatietoestand -I voorkomt. Daardoor heeft zuurstof formeel het oxidatiegetal 0.

Synthese

Waterstofhypofluoriet kan bereid worden uit een oxidatie van water door difluor bij −40 °C:

Waterstofhypofluoriet is echter niet stabiel en ontbindt vrijwel onmiddellijk na synthese explosief tot vloeizuur en zuurstofgas:

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.