Wapen van Suriname

Het wapenschild van Suriname bestaat uit een schild, geflankeerd door twee Inheemsen, met daaronder een wimpel met het devies justitia, pietas, fides (gerechtigheid, vroomheid, vertrouwen).

Wapen van Suriname sinds 1975

Het schild is verticaal in tweeën gedeeld. Links is een zeilschip op zee afgebeeld, en rechts een koningspalm op de aarde. In het midden bevindt zich een groene ruit, met daarin een vijfpuntige ster. Deze ster symboliseert de vijf continenten waar de inwoners van Suriname vandaan zijn gekomen: Afrika, Amerika, Australië, Azië, Europa.
De schilddragers symboliseren de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Het wapen is in gebruik sinds de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975.

Geschiedenis

Wapen van het land Suriname voor de onafhankelijkheid
Het wapen van de Sociëteit van Suriname waarin zowel het wapen van Amsterdam als dat van de WIC (schip) herkenbaar is. In een eerdere versie maakte ook het wapen van de familie Van Aerssen van Sommelsdijck daarvan deel uit.

De kolonie Suriname had geen officieel wapen, maar droeg het Nederlandse wapen, hoewel er soms een onofficieel wapen gebruikt werd.[1] Na de oprichting van Suriname als land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd een wapen ingesteld opgebouwd uit een schild met daarop afgebeeld een schip. Ook dit schild werd geflankeerd door twee inheemsen, en ook dit wapen had als devies justitia, pietas, fides. Het zou teruggaan op een zegel dat de West-Indische Compagnie in 1683 in gebruik nam.

Het wapen werd vastgesteld op 8 december 1959.[2] De heraldische omschrijving werd vastgelegd in de Landsverordening no. 104 van 8 december 1959 van het toenmalige Gouvernementsblad van Suriname:

Een gedeeld ovaal schild, I. in azuur een aankomend zeventiende-eeuwse geheel opgetuigde koopvaardijdriemaster van goud met volle zeilen van hetzelfde op een golvende zee van zilver en azuur van vijf stukken; II. in zilver een palmboom van sinopel staande op een grond van hetzelfde; in een ruitvormig hartschild van sinopel een vijfpuntige ster van goud.En voor schildhouders twee Inheemsen met pijlenkoker en boog in natuurlijke kleuren. Het geheel staande op een aansluitend lint van keel met de wapenspreuk JUSTITIA PIETAS FIDES van sabel.

Het wapen werd vanaf 1960 ook gebruikt op de munten van de Surinaamse gulden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.