WMD Drinkwater

WMD Drinkwater B.V. levert drinkwater aan ruim 200.000 huishoudens en bedrijven in het grootste deel van de provincie Drenthe. WMD is een publiek nutsbedrijf dat jaarlijks ruim 30 miljoen m³ drinkwater produceert. De aandeelhouders zijn de Nederlandse provincie Drenthe en 11 Drentse gemeenten.

WMD Drinkwater B.V.
Oprichting1937
SleutelfigurenLeo Hendriks (directeur)
SectorWatersector
Websitewmd.nl
Portaal    Economie

Geschiedenis

De drinkwatervoorziening kwam in Drenthe laat op gang. In 1894 kwam in Meppel de eerste plaatselijke waterleiding tot stand. Assen volgde in 1896, Coevorden in 1915 en Hoogeveen in 1927. De dorpen Eelde en Paterswolde werden in 1931 aangesloten op het leidingnet van Groningen. Om heel Drenthe van drinkwater te voorzien werd een provinciaal waterbedrijf, de Waterleidingmaatschappij Drenthe, opgericht in 1937. WMD ging van start in de gemeente Emmen. Door de geringe bevolkingsdichtheid verliep de aanleg van waterleiding op het uitgestrekte platteland moeizaam. Het heeft tot eind jaren vijftig geduurd voor alle dorpen waren aangesloten. Tot die tijd bleef men afhankelijk van eigen watervoorziening door middel van een put, pomp of regenton.

Van de vier gemeentelijke waterbedrijven in Drenthe heeft WMD er drie overgenomen: dat van Assen in 1970, Coevorden in 1988 en Hoogeveen in 1989. Het gemeentelijk drinkwaterbedrijf van Meppel is in 1971 overgenomen door het waterleidingbedrijf van Overijssel.

Waterwinning

WMD gebruikt grondwater om drinkwater te maken. Het grondwater wordt gewonnen in veertien waterwingebieden. In dertien productiestations wordt het grondwater gezuiverd. De hardheid van het drinkwater in Drenthe is overal lager dan 10 graden.

In de waterwingebieden combineert het bedrijf het winnen van grondwater met de ontwikkeling van natuur en landschap.

In het voorzieningsgebied van WMD staan watertorens in Assen, Hoogeveen, Coevorden en Zuidlaren.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.