Wereldvoedselprogramma

Het Wereldvoedselprogramma (World Food Programme, WFP) is een onderdeel van de Verenigde Naties dat voedsel verstrekt aan vluchtelingen, bij langdurige ontwikkelingsprojecten in de derde wereld en wanneer mensen door natuurlijke of menselijke catastrofes zonder voedsel komen te zitten. Hierbij wordt nauw samengewerkt met andere (zuster)organisaties, zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling. Het werd opgericht in 1961 en het hoofdkwartier van de organisatie bevindt zich in Rome.

Het WFP probeert de doelstelling op vijf manieren te bereiken:

  • Het redden van levens en het beschermen van have en goed, in tijden van nood
  • Voorbereiding op mogelijke rampen
  • Hulp bij herstel en wederopbouw na rampen
  • Het verminderen van honger en ondervoeding in de wereld
  • Het vergoten van de plaatselijke capaciteit om honger en ondervoeding te bestrijden

Voedselhulp bij ontwikkelingsprojecten beslaat anno 2012 pakweg 53 procent van al het voedsel dat door de WFP verstrekt wordt, vanwege de toename van het aantal noodsituaties en het aantal vluchtelingen.

In 2003 werd het Voedselprogramma en met name de Amerikaanse afdeling bekritiseerd door de overheid van Zambia die beweerde dat het verstrekte voedsel gebruikt wordt om wereldwijd genetisch gemodificeerde organismen te dumpen waarvoor in het land van productie geen markt is.

Executive Board

De organisatie wordt sinds 1996 bestuurd door Executive Board, bestaand uit 36 lidstaten van de Verenigde Naties of de Voedsel- en Landbouworganisatie. De afgezanten van deze landen komen vier keer per jaar samen, waarbij het beleid voor verstrekking van voedsel op korte en lange termijn wordt vastgesteld. De dagelijkse leiding berust bij een uitvoerend directeur, die wordt benoemd in overleg door de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de directeur-generaal van de FAO voor een vast termijn van vijf jaar. Sinds 2012 wordt deze functie bekleed door Ertharin Cousin.

Donoren

In 2012 werden 100 miljoen mensen in 73 landen gevoed met 3,5 miljoen ton voedsel;[1] de totale kosten bedroegen 1,7 miljard dollar. 93% hiervan werd betaald door twaalf partners van de WFP:

  1. Verenigde Staten - $796 miljoen
  2. Japan - $260 miljoen
  3. Europese Unie - $118 miljoen
  4. Nederland - $63 miljoen
  5. Verenigd Koninkrijk - $60 miljoen
  6. Australië - $54 miljoen
  7. Canada - $52 miljoen
  8. Duitsland - $47 miljoen
  9. Denemarken - $42 miljoen
  10. Noorwegen - $33 miljoen
  11. Zweden - $31 miljoen
  12. Frankrijk - $26 miljoen
  13. Overigen - $125 miljoen

Zie ook

Zie de categorie United Nations World Food Program van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.