Vlag van Soedan

De huidige vlag van Soedan werd aangenomen op 20 mei 1970. De vlag bestaat uit een rood-wit-zwarte driekleur met een groene driehoek aan de hijszijde.

? Vlag van Soedan (ratio 1:2)

Symboliek

De vier kleuren in de vlag zijn de zogenaamde pan-Arabische kleuren. In de Soedanese vlag hebben ze elk een eigen symbolische betekenis. Groen staat voor de islam, het kalifaat van de Fatimiden en welvaart. Wit staat voor vrede, licht, optimisme en herinnert aan de witte Revolutievlag uit 1924. Rood symboliseert de revolutie, het socialisme, vooruitgang en de offers voor de onafhankelijkheid. Zwart staat voor de band met de rest van Afrika (het Arabische woord Sudan betekent 'zwart'). Zwart was ook de belangrijkste kleur in de vlag van Mohammed Ahmad, een Soedanese leider uit de negentiende eeuw die zichzelf tot mahdi uitriep.

Geschiedenis

? Vlag van Soedan, 1956-1970

In 1899 sloten het Verenigd Koninkrijk en Egypte, dat praktisch door de Britten bestuurd werd, een verdrag. Besloten werd dat de twee landen Soedan gezamenlijk zouden besturen. Soedan heette in die periode Anglo-Egyptisch Soedan (1899-1956). In deze periode was er geen Soedanese vlag, maar werden de Union Flag en de Egyptische vlag (waarvan het ontwerp in 57 jaar drie keer veranderd werd) samen gehesen. De Britse vlag had altijd de erepositie, behalve in Suakin aan de Rode Zee waar alleen de Egyptische vlag wapperde.[1]

Toen het land in 1956 onafhankelijk werd, werd een blauw-geel-groene driekleur aangenomen. Deze werd tijdens de militaire staatsgreep van 1969 onder leiding van Jafaar Mohammed Numeiri vervangen door de huidige vlag.

Zie ook

Noten

  1. Flags of the World (1999): Sudan - historical flags, info verkregen op 13 mei 2007.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.