Vlag van Oost-Vlaanderen

De vlag van Oost-Vlaanderen bevat een heraldische zwarte leeuw met rode klauwen en tong die ook op het wapen van Oost-Vlaanderen staat. De leeuw staat op een groen-witte achtergrond. De witte strepen staan voor de rivieren die de provincie doorkruisen, de dikste streep staat voor de Schelde.

Vlag van Oost-Vlaanderen

De huidige vlag van de provincie Oost-Vlaanderen werd ontworpen naar aanleiding van het decreet van 21 december 1994, Decreet houdende vaststelling van het wapen en de vlag van de provincies en gemeenten (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 april 1995). Het ontwerp werd uitgevoerd door de heraldisch tekenaar F. Brose uit Theux. De vlag werd bij besluit van de Vlaamse minister van Cultuur, Gezin en Welzijn - Luc Martens - van 14 december 1998 vastgesteld (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 13 augustus 1999).

De vlag bestaat uit een achtergrond met groene en witte banen en een zwarte leeuw, rood geklauwd en getongd. De groene kleur verwijst naar de toenemende zorg voor het milieu van het provinciebestuur en naar de historische symboliek (namelijk de kleur van de groene uniformen van de Oost-Vlaamse ridderschap - K.B. 21 augustus 1818); de witte banen verwijzen naar de Oost-Vlaamse waterlopen: een brede lijn verwijst naar de Schelde, de drie smallere lijnen naar de Dender, Leie en Durme.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.