Visnet

Een visnet is een constructie van touwwerk, in de visserij gebruikt om vis mee te vangen.

Kotter met netten
Palingfuik
Nettenbreierij en -winkel in de Franse stad Bordeaux

Het basismateriaal van een visnet is touw, dat tot een netwerk van een bepaalde maaswijdte is geknoopt. Dit basismateriaal, ook wel gaal genoemd, wordt tegenwoordig veelal machinaal vervaardigd uit nylontouw. De grootte van de mazen en de dikte van het gebruikte touw kan sterk variëren, van enige millimeters tot vele meters. Dit hangt af van de te vangen vissoorten, het type visnet et cetera.

Er zijn veel verschillende soorten netten, afhankelijk van welke vissoort gevangen moet worden, de beschikbare hulpmiddelen (wel of geen boot?) en de voorkeuren van de visser. De eenvoudigste visnetten zijn schepnetten, die men in de hand houdt en waarmee vissen uit het water getild kunnen worden.

Galerij

Daarnaast worden twee hoofdgroepen onderscheiden: staande netten (passief) en sleepnetten (actief).

Staande netten staan passief opgesteld in het water. Een bekend voorbeeld is de haringvleet, die als een groot gordijn in zee staat. De vissen zwemmen zich met hun kieuwdeksels vast in de mazen van het net. Het totaal van deze staande netten werd aangeduid als een vleet. Ook werd daarvoor de aanduiding 'want' gehanteerd.

Sleepnetten worden actief voortbewogen door het water, doordat eraan getrokken wordt. In het simpelste geval door vissers, die op het strand staan: de strandzegen. Maar meestal door één of meer vissersboten, die door zeilen of motor worden voortgestuwd. Zo'n net heeft vaak de vorm van een trechter of ze komen in een fuikconstructie terecht, aangelokt door lokaas. De vis wordt opgeschept door het bewegende net.

Het vervaardigen van nieuw netwerk wordt breien genoemd. Het repareren van schade aan bestaand netwerk wordt boeten genoemd.

Het totaal aan visnetten en bijbehorende tuigage wordt ook wel viswant genoemd.

Trivia

  • Een vlak gedeelte in een duin waar vroeger visnetten werden uitgespreid, gedroogd en geboet (gerepareerd), heet een wantveld.

Zie ook

Zie de categorie Fishing nets van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.