VisiCalc

VisiCalc was de eerste spreadsheet die beschikbaar was voor personal computers. Het programma wordt algemeen beschouwd als de "killerapplicatie" die de microcomputer van een hobby voor computerhobbyisten omvormde tot een serieus zakelijk hulpmiddel.

VisiCalcs oorsprong

Een kleine VisiCalc-spreadsheet.

Het programma was bedacht door Dan Bricklin, verfijnd door Bob Frankston, ontwikkeld door hun bedrijf Software Arts en gedistribueerd door Personal Software Inc. in 1979 (later tot VisiCorp hernoemd) voor de Apple II-computer. Het dreef de Apple van speelgoed voor hobbyisten tot een veel gewenst, nuttig financieel hulpmiddel in het bedrijfsleven. Dit heeft waarschijnlijk ook IBM gemotiveerd om de pc-markt te betreden, die ze tot dan toe hadden genegeerd. Na de Apple II-versie, werd VisiCalc ook uitgebracht voor de Atari-8-bit-familie, de Commodore PET (beide gebaseerd op de 6502-processor van MOS Technology, net als de Apple) en de IBM PC (gebaseerd op Intels 8086, een wezenlijk andere architectuur dan de Apple).

Volgens Bricklin was hij zijn professor op de Harvard Business School aan het observeren, toen die een financieel model op het bord tekende. Wanneer de professor een fout ontdekte, of een parameter wilde veranderen, moest deze een grote hoeveelheid gegevens in de tabel op een vervelende manier wissen en herschrijven. Dit bracht Bricklin op het idee om het proces op een computer na te maken, door middel van een 'elektronische spreadsheet' om de resultaten van de onderliggende formules te laten zien.

De opvolgers

Ondanks het feit dat een elektronische spreadsheet zo'n revolutionair idee was, kreeg Bricklin de raad dat het onwaarschijnlijk was dat hij een patent zou toegewezen krijgen, en dus miste hij de kans om veel winst te maken met zijn uitvinding. Er wordt gezegd dat op dat moment de wetgeving omtrent patent niet van toepassing was op software, dus kon het product enkel via copyright beschermd worden — en na enige tijd zou de copyright er niet in slagen het product te beschermen door middel van simpele look-and-feel-testen die later ontwikkeld werden.

Later werden krachtiger klonen van VisiCalc uitgebracht, zoals SuperCalc, Microsofts MultiPlan, Borlands Quattro Pro, Lotus 1-2-3, Microsoft Excel, OpenOffice.org OpenOffice.org Calc en de spreadsheetmodules van AppleWorks en Gnumeric. De eerste kloon van VisiCalc die heel succesvol werd op de markt was Lotus 1-2-3, voor de IBM PC. Omwille van het net vermelde ontbreken van een patent, hoefde geen enkele van de ontwikkelaars van de vroege opvolgers van VisiCalc royalty's te betalen aan VisiCorp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.