Villa Verbeelding

Villa Verbeelding (het vroegere Literair Museum) is sinds 1997 gevestigd in een herenhuis aan de Bampslaan 35 in Hasselt. Op 21 juni 2017 vierde het museum zijn twintigste verjaardag met onder meer een naamsverandering. Het museum heet nu Villa Verbeelding en vaart onder een nieuwe vlag die de lading beter dekt.

Vaste en tijdelijke tentoonstellingen

Villa Verbeelding Hasselt
De Wonderkamer in de Villa Verbeelding
Giftige appels op gouden bordjes in de Villa Verbeelding

In het museum leiden vaste en tijdelijke tentoonstellingen voor alle leeftijden de bezoeker door verschillende "boekenwerelden". Het museum is zo opgevat dat elke kamer van het huis een ander thema meekreeg die met literatuur, boeken of boekillustraties te maken heeft. Inhoudelijke accenten liggen op jeugdliteratuur, sprookjes en illustratie.

Het gehele jaar door zijn de volgende vaste tentoonstellingen te zien en te beleven:

  • De Wonderkamer: hier kan je verrassende ontdekkingen doen in kleine kastjes ingericht als een minimuseumpje. Je vindt er kostbare, inspirerende of grappige voorwerpen uit de verzameling van de volgende schrijvers: Els Beerten, Stefan Boonen, Jaak Dreesen, Bettie Elias, Noëlla Elpers, Ed Franck, Kolet Janssen, René Swartenbroekx, Ina Vandewijer, Kaat Vrancken en de volgende illustratoren: Lieve Baeten, Frank Daenen, Debbie Lavreys, Benjamin Leroy, Kris Nauwelaerts, Wout Olaerts, Hilde Schuurmans en Leo Timmers.
  • Giftige appels op gouden bordjes gaat over sprookjes die vol zitten met verwijzingen naar eten en drinken. Giftige appels, keteltjes met overkokend pap, huisjes van peperkoek zijn uitgebeeld in papier-maché door Micheline Vandervreken. Met zeven koffertjes vol opdrachten kunnen kinderen genieten van deze oeverloze wereld. Ouders en volwassenen doen dan weer kennis op over de diepere betekenis van sprookjes.
  • Van schrijver tot lezer werpt een educatief licht op het ontstaansproces van een boek. Van de auteur die een verhaal bedenkt tot de individuele lezer, alle stappen worden behandeld en visueel ondersteund. Een korte film over pre-press, drukken en binden sluit het bezoek aan deze tentoonstelling af.

Tentoonstellingen worden aangevuld met lezingen en activiteiten voor schoolklassen, verenigingen en gezinnen. Het museum ontwikkelt voor elke tentoonstelling educatieve pakketten voor jongeren die op die manier de tentoonstelling actief leren ontdekken door op zoek te gaan naar antwoorden, opdrachten uit te voeren, fragmenten uit boeken te lezen, gericht leren kijken e.d.

Van juni 1997 tot begin december 2018 toonde Villa Verbeelding De steenkoolmijnen in de literatuur - een vaste tentoonstelling over de opkomst, bloei en het verval van de Limburgse kolenmijnen met in de kelder van het huis een nagebouwde 'mijngang'. In de Schuilkelder ernaast, die je via een geheime ingang kon betreden, lieten de omgeving en geluiden je even aanvoelen hoe het is om te moeten schuilen voor een vijand.

Tijdelijke tentoonstellingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.