Groene Liga

De Vihreä liitto (Vihr.) (Zweeds: Gröna förbundet; Nederlands: Groene Liga) is een Finse groene politieke partij. Vooral in de steden kunnen de groenen op enige aanhang rekenen, op het platteland werven ze heel wat minder steun.

Vihreät De Gröna
Personen
PartijleiderMaria Ohisalo
Geschiedenis
Opgericht28 februari 1987
Algemene gegevens
Actief inFinland
HoofdkantoorFredrikinkatu 33a
00120 Helsinki
Richting Centrum
Ideologiegroen, centrisme,
groen liberalisme
Internationale organisatieGlobal Greens
Europese fractieGroenen/VEA
Europese organisatieEuropese Groene Partij
Websitewww.vihreat.fi
Portaal    Politiek
Campagnestalletje van de groene partij.

Geschiedenis

De groene partij is officieel ontstaan in 1987, maar de wortels gaan terug tot het begin van de jaren 1980 wanneer enkele activisten beginnen te ijveren voor groene thema’s. In 1983 worden de eerste groene afgevaardigden verkozen die in de het parlement gaan zetelen als onafhankelijken. In 1987 winnen de groenen vier en in 1991 tien zetels. In 1995 nemen de groenen deel aan de regering van sociaaldemocraat Paavo Lipponen, waarmee ze de eerste Europese groene partij in zijn die deelneemt aan een nationale regering. In 2002 verlaten de groenen de regering uit onvrede over de bouw van een nieuwe kerncentrale. Bij de laatste verkiezingen halen de groenen 7,3% van de stemmen en tien zetels, een verlies van ongeveer 1% en vijf zetels ten opzichte van 2007. De groenen nemen deel aan het zes-partijenkabinet van Jyrki Katainen. De Vihreä liitto levert momenteel met partijleider Ville Niinistö de minister van Milieu en met Heidi Hautala de minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Ideologie

De partij bevindt zich in het centrum van het politieke spectrum en formuleert zowel bedenkingen bij socialisme als bij een vrijemarkteconomie. De partij kan opgevat worden als groenliberaal. Op hun website verklaren de groenen een veilige en eerlijke oplossing te willen bieden voor de klimaatverandering. De partij is van oordeel dat immigranten een Finse officiële taal (Fins of Zweeds) dienen te leren. In de jaren 1990 is de partij nog verdeeld over een standpunt ten opzichte van de Europese Unie en de Europese eenheidsmunt. Vandaag is de groene partij echter pro-Europees ingesteld en streeft ze naar een federaal Europa.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2009 kreeg de partij 2/13 Finse zetels.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 kreeg de partij 1/13 Finse zetels.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.