Verkeerde Lieve Heer

De verkeerde Lieve Heer is de volkse benaming voor een wegkruis, waarbij de Christusfiguur met het hoofd op de linkerschouder rust en niet, zoals te doen gebruikelijk, op de rechterschouder.

Neerpelt

De meest bekende Verkeerde Lieve Heer bevindt zich in het natuurgebied Plateaux-Hageven aan de Bergeijkerdijk, enkele kilometers ten noordwesten van Neerpelt. Dit gietijzeren kruisbeeld stamt uit 1847 en is opgericht ter gelegenheid van de voltooiing van de bevloeiingswerken. De sokkel draagt de inscriptie: AMDG 1847, waarbij ADMG staat voor: Ad Maiorem Dei Gloriam. Langs de Bergeijkerdijk trokken bedevaarders uit Bergeijk naar de Sint-Janskapel in Overpelt. Het kruisbeeld was een rustpunt voor hen.

In 1999 werd het kruisbeeld beschermd als monument.

Standbeeld van de Verkeerde Lieve Heer in Neerpelt

Lanklaar

In Lanklaar werd eind 19e eeuw op vier plaatsen een Verkeerde Lieve Heer opgesteld, en wel op de vier uithoeken van de parochie. Eén ervan was geplaatst bij de boerderij van het Vierveld, die in 1972 werd afgebroken, toen het industrieterrein werd aangelegd. Het kruis werd later in vervallen toestand teruggevonden en door de plaatselijke heemkundekring gerestaureerd. Het is heropgericht bij het historische Brugwachtershuisje te Lanklaar.

Postel

Aan de ingang van de abdij van Postel.
[1]

Zonhoven

In de Kapel van Teneikenen in Zonhoven bevindt zich een muurschilderij met een Verkeerde Lieve Heer. Schilder hiervan is Fred Bellefroid.[2]

Zie ook

Lommel-Kolonie

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.