Vereniging Tropische Bossen

De Vereniging Tropische Bossen (VTB) is een Nederlandse vereniging die zich bezighoudt met alle aspecten van tropische bossen en bomen. De vereniging is opgericht in december 1999 en telt 345 leden (april 2010).

Het doel van de VTB is om kennis en ervaring over bescherming, gebruik en duurzaam beheer van tropische bossen uit te wisselen. Zij doet dit door onderwerpen en ontwikkelingen die te maken hebben met tropisch bos, natuur en landschap te bediscussiëren, bestaande kennis te verdiepen en informatie te verspreiden. De vereniging hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het tot staan brengen van de kwantitatieve en kwalitatieve achteruitgang van tropische bossen.

De leden van de vereniging zijn afkomstig uit diverse (wetenschappelijke) disciplines, zoals bos- en natuurbeheer, biologie, sociologie, culturele antropologie, economie en andere vakgebieden. Zij zijn meestal werkzaam of werkzaam geweest binnen verschillende werkvelden, zoals overheidsbeleid, consultancy, private sector, commerciële sector, onderwijs/training, onderzoek, en particuliere NGO’s.

Organisatie

Het bestuur wordt gekozen door de leden. Binnen de vereniging zijn vier commissies actief. Zij produceren de Nieuwsbrief, verzorgen de Ledenwerving en PR, organiseren studiedagen en houden de website bij. Het bestuur houdt twee algemene ledenvergaderingen per jaar. Deze worden gecombineerd met een vakinhoudelijke activiteit.

Onderwerpen waar de vereniging veel aandacht aan besteedt zijn bosbeheer, ecologie, biodiversiteit, houtexploitatie en houtverwerking, certificatie voor duurzaam bosbeheer en bosproducten, houthandel, herbebossing, agroforestry, socio-economische aspecten van bosbeheer, armoedebestrijding, milieu-functies en klimaatverandering.

Activiteiten

De vereniging organiseert activiteiten, zoals studiedagen, netwerkavonden en excursies om vakkennis en ervaringen uit te wisselen. Terugkerende activiteiten zijn de studiedagen, netwerkavonden en de "Tropical Forest Career Night" voor studenten.

Leden van de vereniging hebben via de website toegang tot de ledenlijst en de expertisebank. Deze laatste geeft voor elk lid een indruk van zijn of haar kennis, ervaring en expertise. Dit bevordert onderlinge professionele contacten

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.