Verdrag van Gulistan

Het Verdrag van Gulistan (Russisch: Гюлистанский договор, Perzisch: عهدنامه گلستان) was een vredesverdrag dat op 24 oktober 1813 werd getekend tussen het Russische Rijk en het Perzische Rijk in de plaats Gulistan, in Karabach. Het verdrag maakte een eind aan de tien jaar durende oorlog.

De rode lijn is de grens van 1801, de zwarte die na het Verdrag van Gulistan.

Perzië was erg ontevreden dat de Russen het kanaat van Ganja waren binnengedrongen en de vesting van Ganja hadden ingenomen. De sjah van Perzië eiste van de Russen dat ze zich terugtrokken uit Ganja en Georgië. In 1804 begon Perzië oorlog te voeren tegen het Russische Rijk. In 1813 leed het Perzische leger echter een zware nederlaag, waarna de sjah om vrede verzocht.

Met het verdrag van Gulistan erkende Perzië officieel de Russische soevereiniteit over de kanaten Karabach, Ganja, Sjirwan, Sjekki, Derbent, Koeba en Bakoe, evenals delen van Talisj, Dagestan, Georgië, Imereti, Goeria, Mingrelië en Abchazië. Perzië zag af van haar recht om een marine te houden op de Kaspische Zee. Het verdrag van Gulistan stelde tussen de beide rijken vrij handelsverkeer in.

Het verdrag van Gulistan in het Russisch

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.